Родители от столичния квартал „Фондови жилища” се вдигнаха на протест, след като стана ясно, че общинската детска градина „Братя Грим” няма да получи дадената й от СОС допълнителна сграда и в нея ще бъдат настанени деца от частно заведение.

Сагата започва през 2002 г., когато ясленият блок (над 500 кв. метра) е даден от СОС под наем на дружество. В момента там е ЧДГ „Веда”. През 2007 г. местният парламент дава на общинското детско заведения намиращият се отсреща филиал на 100 ОУ. След ремонт обаче там влизат... от частната детска градина.

Така в момента тези, чиито родители не могат да си позволят да ги запишат във „Веда” са натикани в ъгъла. Яслата и детската градина са събрани заедно, като така се е наложило закриването на физкултурния салон. „Персоналът е чудесен, но 30 деца трябва да живеят в 30-40 квадрата. Две стаи са преходни, постоянно се боледува”, разказа баща на дете пред камерата на bTV.

Родителите се оплакват и от това, че десетки деца от квартала не са приети в общинската детска градина, просто защото капацитетът на детското заведение не го позволява.

От „Веда” освободили ясления блок едва след като станало ясно, че родителите ще вдигат протест. Иначе трябвало това да се случи още в края на май.

Според гражданите, сега има риск след 10 години по законов път частната детска градина да си купи на безценица сградата на 100 ОУ. Трифон Трифонов от дирекция „Образование” към общината обаче посочи, че ремонтът е бил за сметка на „Веда”, които освободили предсрочно етажа, който обитават от 13 години.

Общината обеща ремонт и саниране на общинското детско заведение през следващата година.

Позицията на "Веда"

Според директорката на частното учебно заведение обаче, децата от общинската детска градина не са били ощетени. Дори напротив - вложени за хиляди левове за ремонт в ясления блок, който преди дни предсрочно е освободен от частното училище по молба на Столичната община.

„Нямаше деца, постепенно ни отдадоха един етаж, после общината ни помоли да вземем и втория етаж. Сградата се рушеше, ние правихме покрив, правихме двор, ограда, хиляди ремонти и във времето я съхранихме”, заяви Валя Денчева.