Работодатели от Разлог и Банско търсят работници за предстоящия зимен сезон. На специално организирана трудова борса собствениците на хотели, ресторанти и предприятия търсиха най-подходящите за бизнеса си хора.

204 свободни работни места в региона чакат да бъдат заети.

„Всеки които има възможности, има място за тях при нас. Езиците са много важни при нас, специално английски и руски”, посочи работодателят Йън Гардън.

По думите на Гергана Ангелова, повечето млади хора се интересуват предимно от заплащането, а то е обвързано с възможностите на персонала.

За някои позиции се изисква опит, който обаче липсва на кандидатите.

„Щом нямаш 2 години няма смисъл, на нас ни трябва човек, който е практикувал 2 години, а не да отиде там да направи хората да гръмнат”, категорично заяви Християн Кирилов, който си търси работа, който си търси работа като газов техник.

Общо на борсата 150 души търсиха работа. Сред тях имаше висшисти, които са съгласни да изпълняват нискоквалифициран труд.

„Надявам се нещо да почна, но да е в рамките на нормално работно време, за да мога да си гледам детето. Дори и за хотел, дори и за рецепция ще приема”, каза Надя Самърджиева.

Най-трудно е за хората след 50.

„По-трудно е разбира се. Аз съм над 50 години и нагоре е трудно. (...) Не сме учили такива (езици – б.р.), нашето време не беше такова, че не сме учили западни езици”, призна мъж на име Владимир.

Най-късно следващия месец фирмите в региона трябва да попълнят персонала си, за да са готови за активния туристически сезон.