155 деца вече няколко години учат в училище, което се руши, тече отвсякъде, а стените са олющени и покрити с мухъл. Местната власт не може да се справи с проблема.

Занятията във физкултурния салон на основното училище в село Професор Иширково се провеждат при непрекъсната опасност от травми. „Когато завали дъжд и има голям теч, там долу е много мокро и лелките трябва с кърпите непрекъснато да минават и да чистят. Когато е студено не можем да влезем и да си проведем дейностите както трябва”, оплака се възпитателката Анета Колева.

Затворени поради теча кабинети, олющени и попукани стени и тавани допълват картината. Училището посреща възпитаниците си всеки ден с обезопасителни ленти. „Събарял съм да не падне върху децата, с една дълга летва бутам подкожената мазилка да не падне на главите на децата. Опасно е”, обясни огнярят Георги Йосифов, който отговаря и за поддръжката на сградата.

Проблемът е в течащия покрив, който се нуждае от спешен ремонт, но пари за него няма. „Училището е със 155 ученика и средствата по делегирания бюджет не са достатъчни, за да може да се направи някакъв голям ремонт”, обясни директорът Тодорка Славова.

Докладни записки до община Силистра за нуждата от помощ са пращани неведнъж. Има шанс да бъдат получени пари само по новите европрограми. „За момента знаете, че училищата и детските градини, които бяха в населено място извън града, не попадаха в отворени мерки по такива оперативни програми”, коментира зам.-кметът по хуманитарните дейности в община Силистра Денка Михайлова.

А в училището се молят пролетта да бъде суха, за да не вадят постоянно кофите и да прибират техниката при всеки дъжд.