13-годишно момиче е задържано с канабис на метри от училище. Тревата е намерена при обиск след сигнал, а количеството се оказало... по-малко от грам. Така тя стана едно от петте деца, хванати в подобно провинение в Монтанска област през тази година.

Задържаната с канабис девойка е осмокласничка. Учи в Лом, докъдето всеки ден пътува от родното си село Василовци. Обискирана е недалеч от друго училище в града.

Според полицията, дозата е намерена в раницата й. Майка й разказва друго: "Тревата е била в ръцете й по нейни думи. Била е с някакво момче - приятел от гимназията - и твърди, че той й е дал тревата."

Близките на момичето са убедени, че тя не разполага с пари за марихуана и е натопена за притежание: "Призна ми, че в компания веднъж е пробвала, но че не се занимава с такива неща. (...) И може би точно тя като някаква изкупителна жертва, заради някой друг."

Пред нас обаче девойката призна, че лично се е снабдила с дозата – струвала 5 лева. На полицията не е казала от кого.

Последните проучвания пък показват, че употребата на трева от непълнолетни се увеличава, а възрастовата граница все повече пада. Според психолози общуването между деца и родители по темата "наркотици" е сред основните методи за превенция.