Необходими са инвестиции в размер на 120 млн. евро, за да се осигурят екологизация и ефективност на работата на ТЕЦ-Варна, но те нямат гарантирана възвращаемост и така има реален риск централата да бъде спряна от 1 януари 2015 г. Това каза пред Фокус изпълнителният й директор Минчо Минчев.

По думите му, ако собствениците от ЧЕЗ и Българския енергиен холдинг не намерят решение, ТЕЦ-Варна ще трябва да спре временно своите блокове, както го изисква комплексното й разрешително. Това би довело до редукция на персонала.

Минчев уточни, че се правят разчети и анализи, за да се съхрани ядрото от високо квалифицирани специалисти, които да поддържат съоръженията, докато продължава ръководството да търси вариант за бъдещето на ТЕЦ-Варна.

Той изрази съжаление, че бързите резултати, на които се надяват работниците и служителите в предприятието, не могат да бъдат постигнати, когато се разглежда сложният казус за продължаване на работата в него.

Към момента напредък в преговорите няма. Днес работници от ТЕЦ-Варна организират протестно шествие от централата на ЧЕЗ до Министерството на икономиката и енергетиката.