11 фирми заявиха желание да строят новия участък на магистрала „Хемус”.

Изграждането на трасето ще започне от района на Ябланица и ще стигне до пътен възел Боаза. Отсечката от малко над 9 км ще струва 80 млн. лв. Очаква се тя да облекчи трафика към морето в посока Варна.

Новата отсечка ще бъде с две ленти за движение в посока, две летни за спиране и средна разделителна ивица от 2 м. Той е проектиран така, че шофьорите да могат да се движат със скорост от 140 км/ч.

Снимка: bTV

Строителят на трасето трябва да бъде избран до края на годината. През лятото на 2017 г. се очаква да започне и изграждането. „Има резервирани територии за строителството на участъка, който към настоящия момент не трябва да отчуждаваме, но по-голямата част от трасето не е отчуждена”, уточни шефът на пътната агенция инж. Лазар Лазаров.

Снимка: btvnovinite.bg

За шофьорите като Людмила Савова, която пътува по магистралата от София до вилата си в Троян, новата отсечка ще съкрати времето за придвижване. Според нея пътят й ще намалее с около 15 мин.

Други шофьори пък очакват с пускането на новия участък да намалеят разходите за ремонт на автомобила.

Снимка: bTV

През 2018 г. трябва да започне строителството на още един участък от Хемус от над 16,5 км от пътен възел Белокопитово в посока Търговище.

Експертите обещават строежите да не поставят на изпитание нервите на шофьорите. „Няма да има отклоняване и възпрепятстване на трафика, тъй като строителството е изцяло по нов терен, тъка че съществуващите пътни връзки навсякъде ще си работят до последно, в момента в който са готови автомагистралните участъци просто ще се прехвърли движението върху тях”, посочва още Лазаров.

Очаква се новите отсечки да бъдат готови до края на 2019 г. и да удължат аутобана с близо 26 км.