11 600 деца ще бъдат първокласници в София наесен. Днес приключи първото първото класиране в училищата и за първа година списъците с приетите деца бяха обявени едновременно от всички учебни заведения. 97-о училище "Братя Миладинови" се намира в „Люлин” 5 и е създадено преди 34 години. Тази учебна година в него ще учат 3 нови паралелки с първокласници и се очаква да има свободни места след първото класиране.

По традиция най-много желаещи има за десетина училища, предимно в центъра, с профилирано обучение или чуждоезиково от 1 клас. Добри начални учители и отлични резултати на националното външно оценяване са сред критериите, по които се прави изборът за първи клас, твърдят експерти. Местата в най-желаните училища вече за заети и този път не мина без сигнали за некоректно класиране. От години всяко учебно заведение само определя критериите за прием.

Александра Чонкова е заложила на близостта при избора на училище за сина си Любомир. „Това са водещите неща - добра учителка, добро ръководство на училището, спокойствие в училището. За мен особено важно беше да няма прекалено много деца”, казва тя.

В класа на Любомир в 12-о училище ще има 24 деца. В 79-о първокласниците ще са по 22-ма в три паралелки. Ако има повече желаещи, има възможност да се открие четвърта.

Тази година за пръв път училищата в София работят по единен график за прием. От инспектората по образование казват, че са го направили за улеснение на родителите на първокласниците.

Записването за първи клас в столицата продължава. В понеделник и вторник ще бъдат подавани документите за второто класиране. На 11 юни ще е ясно кои са свободните места след него. Реално обаче децата се записват в училище до 15 септември и тогава ще знаем колко са първокласниците в София.