Третият мандат за съставяне на правителство в рамките на този парламент ще бъде връчен на Реформаторския блок в понеделник, обяви президентът Росен Плевнелиев.

По-рано днес той връчи втория проучвателен мандат на БСП, откъдето веднага го върнаха. Така постъпиха миналата седмица и представителите на ГЕРБ.

След третия опит за съставяне на правителство възможностите на държавния глава се изчерпват. Ако и този опит не е успешен, той трябва да назначи служебен кабинет и да определи датата за предсрочни избори.

Тъй като е в последните месеци от мандата си обаче, Плевнелиев няма право да разпуска парламента.

 „Предсрочни избори и каквото народът реши. Ние не бихме участвали в правене на правителство с 38 депутати в това Народно събрание” , потвърди курса на партията Нинова след срещата си с президента.

„През февруари ще се обърнем с много ясна платформа и ще поискаме по-голямо доверие от това, което ни беше дадено в този парламент. За нас това почтеният разговор с хората”, добави тя.  

„Представихме пред президента молбата си да забърза процедурата с връчването на третия мандат на и най-скоро да назначи служебен кабинет. Това бавене в  момента не гарантира стабилност, а обратното”, заяви Нинова.

В последния месец, макар и в оставка, правителството възлага обществени поръчки за 1,4 млрд. лв., прави назначения, вземат се решения, които едно правителство в оставка не би трябвало да взема. Поставихме пред президента въпроса служебният кабинет да спре тези действия, каза още лидерът на левицата.

„Г-н Плевнелиев посочи, че е предложил на новоизбрания президент заедно да съставят кабинет, но той е предпочел да не вземе участие. Ние уважаваме решението на г-н Радев. Не можем да говорим от негово име, но сме на същото мнение – че той не би трябвало да носи отговорност за политически решения, които не са негови”, каза още Нинова.

Вижте пълното ѝ обръщение във видеото: