Реформаторите ще дадат Закона за НСО на Конституционния съд. Това каза в студиото на „Тази сутрин” Настимир Ананиев. Според него на тази служба се дават прекалено много правомощия и не е имало нужда от отделен закон.

Реформаторският блок имаше много предложения, но те се отхвърлиха и законът се прие почти във вида, в който беше предложен, заяви Настимир Ананиев.

Той изброи някои от правомощията, които се дават на службата: дава се възможност на служителите на НСО да задържат граждани дори без съдебна заповед.

„Не пише колко време могат да ви задържат. Могат да ви задържат за един месец. Пише, че могат да проверяват обекти, могат да дойдат до вашето жилище и вие не можете да ги спрете. Могат да проверяват всеки един обект. Това е много разтегливо понятие, коментира още депутатът.

Според него, остава усещането, че някой си прави частна армия. Всички проблеми с НСО от последните години са свързани с превишаване на правомощията и с този закон се легализират всички тези правомощия.

За да бъде сезиран Конституционният съд, на Реформаторите им трябват 48 подписа, каза Настимир Ананиев. Той допълни, че те са 23-ма, Патриотичният фронт още 18 и това прави 41 подписа. Остават им още 7, които трябва да съберат от колеги. Омбудсманът също може да се сезира, когато има нарушаване на правата на гражданите, допълни Ананиев.