Бизнесът призова правителството да прояви твърдост и да доведе реформата в сектор "Сигурност" докрай. Синдикатите пък реагираха остро: "Който пипа клас, пада от власт" (относно класовете прослужено време - б.ред.).

Мнението на експертите обаче е, че реформата в сектора е крайно належаща.

Причините обяснява Мария Ванкова.

Бюджетът на МВР расте, но все недостига. Доволни няма – служителите в системата се оплакват от редица проблеми на работното място, хората също – че полицаите не си вършат добре работата. Крайният резултат: висока цена за ниско качество.

В същото време по данни на "Евростат" България е на второ място по средства, които заделя за вътрешен ред и сигурност. По данни на ООН пък сме осми в света по брой полицаи на глава от населението.

Синдикатите са съгласни, че реформа трябва да се проведе, но не по този начин. Те не се примиряват с идеята добавката за клас прослужено време да спре да се начислява, като натрупаното до момента влезе в основната заплата на служителите.

Според бизнеса пък тази добавката е отживелица и сектор "Сигурност" трябва да се раздели с нея. В момента за всяка година стаж заетите в сектора получават 2% върху заплатата.

 

 

Реформата обаче не трябва да спира до тук, категорични са експерти. Най-важното е съставът на МВР да се преструктурира и само тези, които работят на терен и при тежки условия, да имат привилегии.

„В МВР не всички са полицейски служители, не всички работят на терен, а всички получават тези големи привилегии, което струва скъпо. В крайна сметка вместо да насочим ресурса там, където ще има ефект, ние го разпиляваме", коментира икономистът Георги Ангелов от "Отворено общество".

Почти целият бюджет на МВР отива за заплати. При това, тази година отново не достигна и кабинетът гласува допълнителни 180 млн лв.

Всичките тези пари не падат от небето, те се изработват от останалите хора, подчертава Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал в България.

Експертите са категорични: колкото повече се отлагат реформите, толкова по-скъпо ще струват те.

Остава да видим обаче сегашните инициативи това ще са началото на дългочаканата голяма реформа в сектора. Първата крачка е направена, макар че днес правителството леко отстъпи относно обезщетението, което се изплаща при напускане на системата – то ще е в намален размер само за служителите, които тепърва постъпват на работа.

Крайното решение е в ръцете на депутатите.