Реформа в ТЕЛК: Здравна и социална комисия изчисляват нетрудоспособността
Швейцарското правило ще донесе 14 лв. повече към пенсиите от 1 юли 2018 г.
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 2
    9
Бисер Петков
Снимка: bTV

Реформата в ТЕЛК е на път, заяви още социалният министър. Предвижда се експертната комисия да се раздели на две – здравна и социална. Това посочи Бисер Петков, министър на труда и социалната политика, в студиото на „Тази сутрин”.

По думите му в идеята за реформа заляга логиката здравното министерство да оценява заболяването, а социалното да преценява доколко това заболяване води до функционални дефицити и пречи на човек да изпълнява работата си. 

Султанка Петрова за новите правила за ТЕЛК: Те са в полза на хората с уврежданияЩе се работи по стандартизирани методи, това ще предпази от злоупотреби, твърди зам.-министърът

„Няма да има подчиненост между комисиите – за сега те ще са самостоятелни и ще има два етапа на оценка”, уточни Петков. Той успокои, че промените целят единствено да подобрят достъпа на хората до правата, което експертните решения дават, а не да оставят хора без ТЕЛК.

С 14 лв. повече ще получат пенсиите от 350 лв. от 1 юли догодина. Индексирането е по швейцарското правило, отчитащо ръста на доходите и на инфлацията. Така индексирането на всички пенсии от 2018 г. ще е с 3,8 % или 13- 14 лв.

От 1 октомври минималната пенсия става 200 лв. и това ще засегне 824 000 пенсионери. 724 000 ще получават по-висока водеща пенсия, а пенсията за общо заболяване при 90% инвалидност става 230 лв. – средно около 16,67 лв.

Минималните пенсии стават 200 лв. от 1 октомвриПървото им увеличение беше от 1 юли

Общо 40% от българските пенсионери ще получават по-висока пенсия, заяви Петков.

Предстои отпадане на тавана на новоотпуснатите пенсии през 2019 г. Това е свързано с друга промяна в пенсионната формула - да отпаднат трите най-добри години, участващи в изчисляването на размера на пенсията. Косвен регулатор ще остане максималният осигурителен доход и пенсията ще зависи от осигурителния принос, уточни министърът.

Изследване: Работещите в момента българи може да останат без пенсии заради демографската кризаРепортерът на bTV Стоян Георгиев изчислява кое е поколението Х у нас - тези, за които няма да има достатъчно работещи млади, захранващи системата

По думите му има ясна тенденция да има по-малко нови пенсионери.

По повод детските надбавки и обезщетения  Петков заяви, че  за обезщетението за гледане на дете през втората година на майчинството, което е фиксирано на 340 лв., може да се промени и предстоят дискусии. По думите му идеята на по-ниското плащане е да стимулира майките да се върнат на работа.

Планът за деинституционализация на възрастните хора на социалното министерство предвижда 5 на сто от домовете за възрастни и хора с увреждания да се закрият в следващите 4 години . Това са осем дома от 160.

  • 2
    9
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре