Редуването на пролетни със зимни градуси не е необичайно явление за зимата в България. Това коментират метеоролозите на БАН на фона на мразовитите температури в Северна България от последните дни. Синоптиците предупреждават, че в нощта срещу четвъртък температурите ще паднат значително.

В сряда заради температурните разлики на морската вода и въздуха се наблюдава интересно природно явление. Метеорологът от Бан Красимир Стоев обяснява, че минусовите температури, с които започна новата година, са напълно нормални за януари.

„Януари като централен зимен месец определя характера на зимата. Случвали са се големи аномалии на времето през януари - температури от - 35° до + 24°, но в различни години разбира се”, обясни той.

„Доста студенти са били зимите на 1942 г., на 1947 г., на 1954 г., на 1963 г., на 1985 г., като интересен факт - през зимата на 1954 г., освен много ниските температури, които са се задържали две седмци и Дунав е бил замръзнал, тази зима е имало и дебел снег. Това, което се случи отново преди две години - ниски температури и много сняг”, припомни метеорологът.

От студа морето край Варна сякаш „завря". Феноменът се вижда почти всяка година, при значителна разлика в температурата на по-топлото море и по-студения въздух. Днес водата беше около 5 градуса, а навън - минус 8°.

„Когато разликата е голяма, когато въздушната маса над водната повърхност е много студена, и точката на оросяване е достатъчно ниска, се получава мъгла от изпаренията”, обясни дежурният синоптик в НИМХ – Варна Мирослав Петров.

Вълните обливат камъните и тетраподите по крайбрежието и ги превръщат в ледени фигури.

През зимата има две являния, които са виновни за големите температурни разлики у нас. Това са Средиземноморският циклонален център и Сибирският антициклон и в зависимост от тяхното местоположение се определя времето на континента.

Според прогнозата времето ще остане динамично до края на януари. Ще има и мъгли, и валежи.

Тази нощ се очаква да бъдат измерени твърде ниски температури – минус 15°, минус 16°, особено в североизточна България. През почивни дни отново ще се затопли като през пролетта.