Обхватът на платеното паркиране в София ще бъде разширен. Предстои Общинският съвет да реши за още около 5000 места в така наречената "Зелена зона".

Живущите на една от безплатните за паркиране улици в центъра на София готвят протест с искане да бъдат включени в платената "Зелена зона". Надяват се по този начин да намират по-лесно места за паркиране пред дома си.

Не са малко обаче и недоволните – особено в кварталите, които са значително по-далеч от центъра и които далеч не са толкова натоварени.

Плановете на общината за платено паркиране вече се разпростират след пазара "Димитър Петков".

Мнозина от квартала не изглеждаха очаровани, въпреки уверението, че паркингите пред блоковете няма да се таксуват.

Проектът за нови платени места обхваща сериозен периметър от няколко квартала на границата със сегашните платени зони.

Масово шофьорите оставят колите си в най-близката безплатна улица и отиват на работа в центъра.

Режисьорът Стефан Командарев е един от организаторите на протест с искане районът около улица „Цар Иван Асен II” също да стане платен. Изчислява, че на ден абонаментът ще струва около 27 стотники за една кола.

„Аз редовно като се връщам от работа няма къде да паркирам, обикалям 40 минути, като рекордът ми е час и 10 минути”, обясни Командарев.

Дори и с платен абонамент в "Синя зона" или "Зелена зона" обаче гаранция за паркомясто пред дома – няма.

„Гаранция няма, когато няма зона обаче натискът е много по-голям към такива райони”, заяви Зафир Зарков, общински съветник в транспортната комисия.

От общината обясниха, че този път предложенията за разширяване на платената зона са дошли от хората, които живеят в тези квартали.

Окончателното решение за новите платени паркинг зони в София ще стане факт през лятото.