Язовир в аварийно състояние застрашава врачанското село Лесура. Местните жители с тревога следят прогнозите за обилни валежи, защото те може да предизвикат препълване на водоема.

Предпазните съоръжения са напълно разрушени още през 2014 година и досега не са възстановени. Тогава язовирът преля и наводни къщи.

Преливникът е разрушен, трябва да се ремонтира, казва кметът на селото Евгени Димитров.

„20 участъка във Врачанска област са описани като опасни и ще поискаме помощ от междуведомствената комисия. Поискали сме да бъдат изпуснати язовирите до т. нар. мъртъв обем, преди пролетта”, каза областният управител на Враца Момчил Младенов.

При село Лесура се поставя съоръжение тип сифон като мярка срещу преливане на язовира, уточни Младенов.

По думите му действията са превантивни, за населението пряка опасност няма в момента.

Трябва да се продълбочи речното корито, което минава през селото, да не прелива. Предупредени са хората и при евентуално наводнение да се изнасят в кметството или в училището, уточни кметът.

С разрушени преливници са още няколко язовира във Врачанско. Всичките са общински, но без пари от държавата промяна в състоянието им скоро едва ли ще настъпи, казват местните власти. 

Пари за ремонт няма, но за първи път от години областната управа е създала организация информацията за нивото на язовирите да се докладва на кметовете по протежение на каскадата до река Дунав, за да може да се реагира незабавно при възникване на кризисна ситуация.

Вижте повече във видеото: