Ключови разпити по знаковото дело за далавери в разузнаването. Бившият шеф на службата генерал Кирчо Киров е изправен пред съда за присвояване на близо пет милиона лева.

Двама генерали, президент и бивш вътрешен министър днес се явиха пред военния съд, за да дадат показания по секретното дело, което се гледа при закрити врати.

Георги Първанов не остана дълго в залата, а пред журналистите защити бившия разузнавач №1. Двамата са работили заедно четири години и, според президента (2002 г. – 2012 г.), тогава службата имала много успехи.

„Разузнавателната служба, както българската дипломация и обществото като цяло, действаха синхронно и в крайна сметка успяха да постигнат най-големия дипломатически успех в началото на XXI век - освобождаването на медицинските сестри от Либия”, каза той.

Експрезидентът обаче се застрахова и подчерта, че "той лично никога не е имал отношение към финансирането на службата, още по-малко към детайли за конкретни акции".

Румен Петков обяснил пред съда впечатленията си от работата на разузнаването. А бившите шефове на службата Бриго Аспарухов и Димо Гяуров пък заявиха, че нямало как от разузнаването да се крадат пари.

„По мое време това не беше възможно да се случи, защото имаше стройна система за отчетност”, коментира Димо Гяуров, който е оглавявал НРС.

Големият проблем според бившите шефове на разузнаването е, че вече четвърт век службата работи без закон. Всеки президент през целия преход, всеки кабинет досега без изключение - нямат интерес.... На тези институции и на тяхната дейност се гледа като на инструмент, който може да бъде използват за партийни, корпоративни и лични цели. Но не и за национални интереси. Когато се приеме закон - тогава ще знаем кой пил, кой пял, кой плащал!”, заяви Бриго Аспарухов.

Процесът срещу Киров върви при закрити врата. Разследването започна през 2012 г. след сигнал, пратен от сегашния шеф на НРС ген. Драгомир Димитров. Според обвинението по времето на Киров във финансовите документи на службата са отразявани несъществуващи разходи за националната сигурност.

Делото продължава и утре с разпити на хора от службите. Според прокуратурата Кирчо Киров е присвоил милионите като подписвал документи за несъществуващи служебни разходи. Самият той от самото начало твърди, че делото е политическо.