През следващите седмици и месеци, това което сме разкрили като връзки и зависимости по отношение на атентата в Бургас, няма да остане без последствия от Европа. Това заяви министърът на външните работи Николай Младенов пред „Дарик”.

На 18 февруари предстои Съветът на външните министри на ЕС да се запознае с българския политически анализ на случилото се и ще бъдат споделени и класифицираните елементи от разследването. „След като сме казали, че военното крило на "Хизбулла" носи отговорност, не очаквайте да заемем мека или неясна позиция в дискусиите оттук нататък”, категоричен е Младенов.

Той обясни, че решението да бъде посочено шиитското движение „Хизбулла” като замесено в атентата в Бургас през юли 2012 г. е взето след сериозни обсъждания и не е било лесно. Има достатъчно ясни и категорични причини България да посочи групировката. По думите му е било важно да бъдят ясно заявени данните, когато са получени, а не „да ги заметем под черджето”, защото ако не се вземат за предпазване подобен тип действия, то тогава „бургаският атентат ще се превърне в рана, която ще разяжда българското общество години наред”, обясни Младенов.

„Основната политическа причина е, че ако ние не го направим, тези, които са извършили атентата, ще имат основание да си кажат, че навсякъде в Европа можем да си правим каквото си искаме. Мълчанието страхът, навеждането, докато мине вятърът да се снишим, тази политика е най-опасната в момента”, коментира външният министър.

„След като представим това, с което разполагаме на нашите партньори в Европейския съюз и проведем няколко много сериозни обсъждания от резултатите от разследването на атентата в Бургас, ще се вземат общи мерки спрямо "Хизбулла" на ниво ЕС”, допълни Младенов и заяви, че възможностите са различни. Вариантите са не само „Хизбулла” да влезе или не в списъка, но има доста неща, които могат да се извършат по линия на европейското полицейско сътрудничество.

По думите му най-разочароващото за него е било поведението на опозиционните партии. „Ако наистина искаха да видят някакви други аргументи, тогава, като им се представи докладът, трябваше да кажат: добре, да спрем, да обсъдим нещата с нашите ръководства, а не да започнат да подскачат като ощипани булки. Шест месеца преди изборите, познавайки българската опозиция, тя ще направи всичко възможно да използва всичко, което дойде, дори с риск да заплаши националната сигурност, дори да изложи България пред целия свят и да стане за смях”, обясни той.
 

  • Делото „Сарафово“ започва по същество
  • Пет години след атентата на летището в Бургас: Защо и как делото забуксува
  • Втори фалстарт на делото за атентата в Сарафово
  • Навършват се четири години от атентата в Бургас
  • Навършват се 4 години ат атентата на летище „Сарафово”
  • Ще бъдат ли открити и наказани виновните за атентата в Сарафово?
  • Предполагаемите извършители на атентата в Бургас влязоха в черния списък на САЩ
  • Две години мъка за близките на убития в "Сарафово" българин
  • Установена е самоличността на атентатора от Сарафово (ОБНОВЕНА)
  • Близките на жертвите от атентата в Сарафово искат незабавни отговори от българските власти