Не е оказан натиск върху за извършване на проверка на фирмата на Мишо Бирата. Това каза бившият директор на Агенция „Митници” Ваньо Танов на заседанието на Временната анкетна комисия, по-известна като „Мишо Бирата”. „Не съм се е виждал с нито един от производители на бира и не съм запознат с тях. Нямах среща, проведена с бизнесмен, на четири очи – нито една”, подчерта Танов.

Той обясни, че когато станал шеф на агенцията през 2009 г., митниците сериозно изоставали с плана за постъпления в хазната. „Имаше генерирани стари задължения в размер на 400 млн. лева. С встъпването ми в длъжност предложих мерки и план, които да доведат до събиране на задълженията", заяви Танов. „Защото като се свършат морковите, трябва да се използват и тоягите”, поясни бившият митничар номер 1.

Той подчерта, че мерки не са взети както за данъчните складове за бира, така и за горива, цигари и алкохол. "На база констатираните нарушения в данъчните складове за бира на Михаил Михов-Мишо Бирата, се стигна до отнемането на лиценза на въпросната фирма", добави Танов.

Той не скри, че е викан при тогавашния премиер Бойко Борисов за разговор. На него присъствал и Симеон Дянков. "Категорично заявявам, че въпросният разговор, който изтече в медийното пространство, не е автентичен и е монтаж. Той е сглобен от няколко различни разговора. И при други данъчни складове бяха констатирани нарушения. На тях им беше даден дълъг гратисен период, за да бъдат отстранени нарушенията. До отнемането на лиценз се стигна, защото собствениците не са изпълнили предписанията", категоричен беше Танов.

Въпреки това той призна, че според Бойко Борисов от Агенцията са се "заиграли" и са отнели лиценза на Мишо Бирата неправомерно.

„Митниците най-малко са заинтересовани да отнемат лиценз, на която и да е фирма, защото тя събира приходи от тях. Повече от 80% от фирмите изпълниха изискванията на закона, а останалите са разчитали на някакви политически протекции - да не спазят изискванията на закона. Изводът го правя такъв, защото след като беше отнет лицензът, собственикът, който по-късно почина, тогава беше изненадан”, подчерта Танов.

„Аз винаги съм си плащал и се чудя, как може да ми отнемете лиценза, казал тогава Мишо Бирата. Той имаше нагласа, че както са вървели до сега нещата, така ще продължат и в бъдеще и че чрез атака към Агенция „Митници”, той се е надявал да запази фирмата си”, обясни Танов.