Раздават минерална вода във Велинградско заради урана в питейната
Чакат се резултатите от повторните проби
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 1
    0
вода с уран, велинград

Спешно раздават минерална вода на хората от велинградски села. Заради двойно завишени нива на уран забраниха пиенето на вода от чешмите в селата Света Петка, Грашево, Пашови, Мечо корито и Юндола.

Румен Радев за урана във водата: Това е повторение на синдрома „Чернобил”Президентът похвали действията на служебното правителство, видя "смущаващи факти" около граничната ограда

”Селата, в които няма друг алтернативен водоизточник и докато не излязат резултатите, ще бъдат снабдявани с минерална вода по 2,5 литра на човек на ден”, каза Йордан Нанов, управител на ВиК – Велингард.

вода с уран, велинград

По думите на д-р Румен Атанасов от РЗИ-Пазарджик това са радиологични показатели и риск за здравето на хората има.

Водоизточник Клептуза, който захранва част от Велинград и в който също бяха открити завишени нива на уран, е спрян. Хората в града пият чиста вода, преминаваща през пречиствателна станция, увериха от кметството.Здравните власти са взели повторни проби от водата в петте велинградски села, за да установят с категоричност че има замърсяване.

Делян Добрев: Водата в Хасково е една и съща през последните 50 годиниПреди две години по препоръка на СЗО беше намален прагът на съответния компонент на уран и пробите в града вече са извън нормата, обясни той

Резултатите от повторните проби на водата, взети от здравните власти, ще станат ясни след две седмици. Дотогава хората ще трябва да пият единствено минерална вода.

  • 1
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре