Ръст на продажбите на недвижими имоти, отчита браншът. В същото време драстично се увеличават фалшивите обяви в интернет. Как да се предпазим и какви са тенденциите на пазара?

През последната година се възражда интересът към покупката на жилища. Факторите: от една страна повечето ипотечни кредити, но по-ниските лихви по депозитите. От друга -  фалитът на КТБ и гръцката криза също влияят на пазара на имоти.

За първата половина на годината най-голям е ръстът на продажбите в София - 28 процента, следва Пловдив с малко над 20, Варна и Бургас - под 10 на сто. По-слабият интерес по Черноморието се дължи на отлива на руски купувачи.

Хората отново поглеждат към имотите като вариант за инвестиция.

„Вече около 15-20% от хората искат да придобият собственост, не само за жилищни нужди, а за да придобият имот, който да отдават под наем, да реализират доходи, да защитят своите пари и дългосрочно дори да реализират печалби”, каза Добромир Ганев, управител на Агенция за недвижими имоти.

Отливът на руснаци засегна и бизнеса. Малките морски общини като Балчик, Каварна и Несебър оттичат спад на продажбите от 10 до 23 на сто.

На пазара на недвижими имоти обаче се увеличават фирмите, които използват заблуждаващи реклами в интернет. Те заемат 10% от пазара, но пък пълнят сайтовете с оферти.

 „Рекламиране на несъществуващи имоти - оферта, която е напълно колажирана от различни информации, за цена, която е напълно невъзможна - във Варна например жилище, което е 30 квадратни метра се рекламира с продажна цена от 12 хиляди евро”, разказа Валентина Ганева, регионален директор на агенция.

Решаваме да проверим.

Поместените снимки са примерни визуализации и е описано как би могъл да изглежда имота, имотът е по БДС - на ръчно положена варовикова мазилка. На нивото на улицата е и има самостоятелен вход.

„Всъщност това е гараж”, казва Валентина.

За привличане на клиенти се използват крайно ниски цени или заблуждаващи снимки - имотът не е този, който е показан. Често се публикуват и неактуални обяви. Друго нарушение е брокерът да намали цената без знанието на собственика. В такава ситуация изпада Антония Димитрова, когато търси наемател.

„В последствие се оказа, че ние сме изнудвани от тях и сме длъжни да намалим цената, защото иначе няма да има никакви клиенти, няма да можем да отдадем имота скоро, ще загубим докато чакаме”, обясни Антония Димитрова.

Нелоялна практика е използването на импулсни телефони и изпращане на смс за получаване на допълнителна информация.
 
Съветът на експертите е „изберете брокер, а не обява" и преди сделка се консултирайте с агенция за имоти и с адвокат.