Областните управители с партийни функции да излязат в отпуск през предизборната кампания или да преосмислят ангажиментите си към политическите сили. Това призова премиерът Марин Райков по време на работната си среща с областните управители във вторник.

„Тъй като нашата цел е да изградим доверие сред обществеността в нашия потенциал да бъдем прозрачни, ви моля всеки един от вас да вземе за себе си решение. Тези, които имат партийни функции, и тези, които изпълняват координаторски функции за съответна политическа сила в рамките на изборите, нека да предприемат необходимите мерки и от началото на кампанията, било да излязат в отпуск, било да преосмислят своите ангажименти към съответната политическа сила. Това е в съответствие с желанието ми да отправим ясно послание към българската общественост, че вие ще бъдете безпристрастни", заяви Райков.

Кой е човекът

"Искам да отправя към вас един конкретен апел, включително и личен. Аз не държа вие да забравите кой ви е назначил, но искам да имате предвид кой е човекът, който очаква от вас да работите с него за успешното провеждане на тези избори", добави още Райков.

След срещата той информира, че тези, които искат да запазят партийните си функции, ще си вземат почивка до предсрочния вот.

До един назначени от Борисов

Областните управители уверили Райков, че обикновените граждани не споделят притесненията, че изборите биха могли да бъдат манипулирани. „Моята амбиция ще бъде да потвърдим тази нагласа на българските граждани”.

Трябва да се уточни обаче, че всичките 28 областни управители са назначени от подалия оставка премиер Бойко Борисов, а голяма част от тях са членове на ГЕРБ – партията, чийто елит твърди, че последните избори са били честни, независимо от безпрецедентния брой сигнали за манипулации, рекордната цифра невалидни бюлетини и запечатаните на кадри депутати от партията, разнасящи чували с бюлетини. На база на какви проучвания областните управите са споделили вярата на обикновените хора в провеждането на честни избори не е ясно.

Райков обясни, че на заседанието е присъствал и председателят на ЦИК Красимира Медарова, за да отговори на някои притеснения на областните управители за провеждането на изборите.

„Областните управители очакват в секционните комисии да бъдат излъчени подготвени представители на политическите партии”, добави Райков.