Най-важният бастион на мафията е съдебната система. Това каза лидерът на ДСБ Радан Кънев в предаването „Тази неделя” по bTV.

„Трябва да сме наясно, че сме на път да можем да разкрием цялата корупционна мрежа, ядрото на мафията в България”, допълни още Кънев за скандалните записи на Владимира Янева и Румяна Ченалова. По думите му зад този скандал стои най-тежката корупционна схема около Софийски градски съд. „Това е сърцето на октопода”, каза още Кънев.

„Първо трябва да отговорим на още един въпрос, какво прави Ченалова – брани себе си или мафиотския интерес? Моят отговор е вторият”, каза още лидерът на ДСБ. Според него никой не е толкова смел, за да говори подобни неща, без да има гръб зад себе си. „Часове наред се смях на версията, че това съм аз. Тук става въпрос за мощни фигури, аз нямам власт”, каза още Кънев.

По думите му целта на скандала не е да бъде отстранен главния прокурор Сотир Цацаров, а да бъде рекетиран „през устата на тази жена, поставена в ъгала като обвиняем”.

„Целта е да бъде припомнено на Цацаров, че е защитник на лобитата в съдебната система и трябва да ги защити като направи и невъзможното за да не минат промените в Конституцията”, допълни Кънев. По думите му това не е атака на Реформаторския блок, а срещу реформаторите.

„Лицата, които осъществяват мениджмънт на корупционната система стоят зад скандала. Това е тежка криминална организация със своите ръководители, който менажира тази система, той иска да я овладее. Той стои зад това усилие”, смята Радан Кънев.

„Трябва да се разчисти максимално съдебната система, активната и положителна роля трябва да е на Сотир Цацаров, той трябва да очисти своето име, да свали чадъра от Висшия съдебен съвет и да обезпечи независимо разплитане на този корупционен чорап”, допълни Кънев. По думите му ако главният прокурор е отговорен „ние сме на прага на операция „Чисти ръце”.

Според лидера на ДСБ вариантите за реакция на главния прокурор са два. Първият е приемане на предложените конституционни промени за независим главен прокурор, който да има права върху разследвания. Вторият вариант е Сотир Цацаров да делегира на друга личност, на която има достатъчно доверие, пълна независимост при разследването на самите записи.

„Аз мисля, че предлагам нещо много сериозно, което може да доведе до процеса на изчистване на системата”, смята Радан Кънев.

„Ако премиерът повярва, че аз и Христо Иванов стоим зад тези записи, опасявам се, че жена ми ще повярва на историята, че имам любовник млад хакер или нещо подобно”, каза Кънев. По думите му той вече е разговарял с премиерът Бойко Борисов и са обсъдили кой може да бъде този човек. „Става въпрос за личност с криминален капацитет”.