Не съм избутал ДСБ в опозиция. Ако нещо съм направил почти насила, то беше преди малко повече от година да вкарам ДСБ във властта. Това беше много трудно, защото нямаше такова желание в партията, но аз и почти цялото ръководство бяхме убедени, че трябва да се поеме отговорност, че трябва да се опита. Това каза в предаването "Тази неделя" лидерът на ДСБ Радан Кънев.

Влизането в коалицията беше по-трудното решение за партията, допълни Кънев.

„По отношение на излизането в момента в опозиция, първо аз казах вчера, общинските, областните, председатели кметовете и общинските съветници на партията – близо 400 души на едно място, целият елит на партията беше стопроцентово единодушен, това в ДСБ се случва много рядко. Ние сме партия с много гласове, когато става дума за тежки политически решения”.

Такава единодушна подкрепа срещам и извън партията, каза Радан Кънев:

„Успях в големия сняг да мина през Добрич, Варна да стигна до Благоевград и Петрич за няколко дена, както партийните ни структури, така и представители в местната власт на десницата, които са от разнообразни партии и безпартийни, така и хората от местния бизнес – всички горе-долу дават подкрепа единодушно. Това, което чувам: „Не си сам, давай; Кога ще стане новият проект; Чак сега ли разбра за какво става дума”.

Всеки, който води партията към опозиция, към такъв тип действия трябва да има предвид риска ДСБ да се изолира, в нашите редици има такава склонност, каза Радан Кънев и допълни:

"Аз съм поел риска, но вчера на съвещанието видях, че той е много малък. Нашите хора много се промениха за тези години, както за повече от година извън парламента, на абсолютното дъно, откъдето наистина в българската политика само ДСБ се е връщала, така и година на власт след повече от 10 години ДСБ е в опозиция. ДСБ се доказа като изключително зряла партия, която може да понесе престоя извън парламента и без държавна субсидия. Може да понесе властта и без да се изкуши".

По отношение на вота на недоверие Радан Кънев каза: „Има партийно решение, че ние подкрепяме политиката в сферата на здравеопазването.

"ДПС ходиха при ГЕРБ да искат разрешение да подпишат вота на недоверие, т.е. те го подписват в качеството си на управляваща партия от мнозинството с цел да създадат интрига и да прецакат опозиционната партия ДСБ

Много са евтини, много са лесни, щом научихме и това, че са ходили при ГЕРБ да молят за разрешение са много смешни. Изобщо с този вот няма да ни притеснят.

ДПС са ходили при ГЕРБ да питат за какъв вот може да се подпишат, искали са разрешение и от ГЕРБ, за да се включат във вота на недоверие – ГЕРБ са казали за вътрешен ред и сигурност не може, за здравеопазване – може.

Защо? Защото ГЕРБ, ДПС и БСП заедно, стандартната голяма коалиция в българския парламент, която прецака промяната в правосъдието, иска да постави ДСБ на тясно. Няма да ни поставят на тясно, защото ние сме наясно със себе си, каза Радан Кънев.

ДСБ допусна много грешки и не можа да консолидира хората, които искат промяна в България. Чрез Реформаторския блок бяхме на крачка да го направим, но партийният егоизъм, партийните ежби вътре в блока, които всички българи видяха...целият блок, партиите в него не се справихме с политическата си задача. С голяма радост бих участвал заедно с другите партии в усилия да свършим работата, която не свършихме в миналото.

Ще смени ли името си ДСБ?

ДСБ ще променя структурата си, може би ще промени устава си, в някои отношения ще стане по-енергична.

Нов проект с ново име ще се гради около ДСБ с много нови хора и организации и дай Боже с много от партньорите в Реформаторския блок.

Ще се кандидатира ли Радан Кънев за президент?

"ДСБ ще направи това, което е необходимо, за да уплътни президентската институция. На България й е нужен президент, независим от правителството – самостоятелна политическа величина, която да се бори за промяна в правосъдието, за измитане на мафията от службите, за ясна прозападна външна политика и за възстановяване на отбранителните способности на Българската армия.

Това са четири правомощия на президента, по които не се прави достатъчно от правителството. Президентът е изключително важен, трябва да си избият хората от главата лъжата, че президентът не е важен. Тази лъжа е, за да може купеният вот и вотът на ДПС заедно да изберат президента", заяви лидерът на ДСБ и допълни:

"Ние, ако трябва ще издигнем президент с такъв профил, ако трябва ще подкрепим безрезервно, искрено, с целия си ресурс друг човек".

Как да подкрепим кандидат на ГЕРБ, като правителството на ГЕРБ в тези сфери не се справя, какъв коректив ще бъде, това е смешно, коментира още Радан Кънев.