Днес представихме идейно-политическа дясна платформа, а следващата седмица ще учредим формацията. Обединението тепърва предстои, това е само малка част от началото, заяви в студиото на „Лице в лице” Радан Кънев, който днес представи новия опит за обединение в дясно – „Нова република”.  

„Това, което започнахме днес, ще промени българската политическа система изцяло (…) Ние сме категорична дясна алтернатива на ГЕРБ – защото ГЕРБ с делата си показаха, че не провеждат дясна политика, че сговорът им е първо с ДПС, после с БСП, а после и с всички други. Показаха и че са политическо крило на мафията в България”, коментира Радев.

За Реформаторския блок от култура и като негов основател ще кажа – или добро, или нищо, каза Кънев.

„Ние всички (хората в „Нова България”, б. ред. ) сме опитали да работим с ГЕРБ (…) Досега всички сме опитали пътя на големите компромиси в името на малките стъпки. ГЕРБ събра около себе си през 2007 г. много читав народ, но всички тези хора бяха отстреляни от машината на Цветанов един по един… Те чакат някой да ги поведе към истинска промяна в обществото ни. При нас ще видите много хора, които са работили към ГЕРБ, и които са се разделили с ГЕРБ по принципни съображения”, добави Кънев.

Това, по думите му, е било и в основата на поканата за обединение към „Да, България” на Христо Иванов.

„Той мина по същия път – опита с ГЕРБ, направи компромиси и достойно напусна. Нашата позиция е пределно ясна, предложението ни е официално”, каза Кънев.

Той представи и някои от основните точки в програмата на бъдещото движение.

На първо място – антикорупционна прокуратура – с независим зам.-главен прокурор. Необходима е незабавно и операция „Чисти ръце” в съдебната система, в МВР, в службите, в НАП, която да провери хората там, техните имущества и лоялността им. Кънев предлага и Националната служба за охрана (НСО) да бъде закрита, а специалистите, които работят с нея да се заемат с превенция на тероризма и да охраняват само президента, премиера и още 1-2 души.

„Ако трябва да обобщим в едно изречение: искаме образована нация, в която всеки да се развива според уменията, знанията, труда и зора, който си дава. Това е смисълът – да вярваш, че качествата ти ще се издигнат. Българските фирми не могат да си намерят работници…

20% средно трябва да бъдат увеличени заплатите на университетските преподаватели и учителите. Но това не е 20% за всеки – този, който праща неграмотници в университета, трябва да си отиде, а на този, който подготвя шампионите ни по математика – да му се вдигне заплата двойно (…)

За 15 години щатът на българската администрация се е увеличил два пъти, докато всяка година се обявяват съкращения. Нашата администрация в бюро за преустрояване на партийни кадри на ГЕРБ, БСП и ДПС”, каза още Кънев.

Той коментира и назначението на Огнян Герджиков за служебен премиер, след като беше казал, че това не е добра новина.

„Всички работят по харесване и познанства, масонски кръжоци, а аз работя с принципи -  затова съм наопаки. По най-важната за нас тема – как да върви съдебната реформа, ние с него (Огнян Герджиков – б.ред.) бяхме на напълно различни позиции. Това е знак и за отношението на президента Радев (към съдебната реформа – б.ред.)”, обясни Кънев.

„Всичко ще се промени в България – съдебна система, образование, данъчна система. Дали промяната ще дойде отляво и ще е към лошо, или ще е от дясно, към истинско дясно управление и добро – зависи от изборите и от нас”, обобщи Кънев.

Вижте още във видеото: