Изключително нелепи нападки – така Радан Кънев определи в предаването „Лице в лице” обвиненията на ГЕРБ към него и ДСБ, че са отказали президента Росен Плевнелиев от втори мандат.

„Политическите нападки за съжаление са станали част от ежедневието в българската политика и заместват истинската политика – решаването на кризите, решаването на проблемите, даването на посока на държавата. И, ако днес има някаква новина, то не са нелепи лъжа, атаки, нападки, а е фактът, че загубихме един човек, който умееше да работи върху конкретни проблеми, върху конкретни кризи, умееше да дава посока на страната ни, умееше да пази външнополитическия консенсус, който мнозина са готови да предадат – проевропейската ориентация, както и проевропейското вътре в страната, защото президентът има силни правомощия в сферата на правосъдието и на отбраната.

И в двете сфери, както естествено и външната политика Плевнелиев беше добър пример, не се колебая да кажа най-добрият български президент до момента, там където са му правомощията. Така че днес имаме една много лоша новина”.

Това е очаквано лошо развитие, което ние се опитахме всячески да предотвратим, каза още Кънев. Той допълни, че всеки български политик знае, че след "отвратителните медийни атаки в продължение на години, в които г-н Плевнелиев остана незащитен, след трагедията, която му се случи, шансът той да се кандидатира е малък".

Трябва да си признаем, че на нас, на ДСБ, Гражданският съвет на блока, колегите от БЗНС и НПСД не ни стигнаха силите да убедим другите десноцентристки партии поне да влязат в диалог.

На въпроса дали са направили опит да попитат Плевнелиев за издигането му, Кънев каза:

„Ние тръгнахме на диалог с ГЕРБ. Плевнелиев имаше нужда от широка публична подкрепа. Без ГЕРБ няма как да стане. Не е възможно без най-голямата партия в дясно да приеме действащият президент да бъде независим дясноцентристки кандидат.

Обърнахме се към тях, протегнахме ръка за диалог в един много труден момент, защото нашите отношения са доста лоши. Вие виждате с какви лъжи се нахвърля днес отново Цветанов върху мен. Не мисля, че ми е било лесно да отида в парламента и да протегна тази ръка".

Ние предложихме този диалог, а какво се получи насреща – първо категоричен отказ от диалог от страна на ГЕРБ, второ – изявления на колеги от страна на Даниел Вълчев, че Плевнелиев с евтото си правел предизборна кампания, забележете какъв цинизъм в момента, в който знаем, че шансът той да се кандидатира е малък.

И на трето място – заедно всички тези партии, които би трябвало да го подкрепят, от които зависеше дали има минимален шанс той да се кандидатира абсолютно безцелно, брутално, нагло, просто, за да демонстрират сила, да съберат мнозинство с „Атака” и с Ковачки, за да му преодолеят ветото. Защо?

И днес те да обвиняват нас, които единствени го подкрепихме. Днес е лош ден заради отказа на Плевнелиев да се кандидатира и аз няма да вляза в конфронтация с никой, защото въпросът стои открит", коментира Радан Кънев. 

България е в тежка политическа криза и под геополитическа заплаха, по-нестабилна е от преди и кризата напредва, каза Радан Кънев и допълни:

"Ние трябва да дадем отговор на тази криза и губейки най-сериозния, да не кажа единствения гарант на проевропейската ориентация, трябва бързо да видим как да я защитим, а  не да използваме такива жалки лъжи един срещу друг".

Много коректни бяха всички публични изявления на Плевнелиев, каза Кънев и поясни, че те не са търсили контакт с него преди да обявят подкрепата си.

"Ние търсим контакти с десните партии, а не с президента. Ние търсим широка платформа, която да го издигне, която да го убеди. Ние знаехме, че това ще бъде трудна задача.

Вместо да го убедят и да помогнат в този процес колеги в българското дясно решиха да му преодолеят ветото в парламента – безцелно".

"Власт в името на власт е това, срещу което Реформаторският блок се изправя. Власт в името на властта е това, заради което ние се събрахме, за да го променим, за да не бъде повече".

Ние трябва да намерим път напред. Това, че ние част от управление на ГЕРБ няма да бъдем повече е ясно, това, че част от Реформаторски блок, който е готов да участва във властта заради самата власт, е ясно. Слава Богу мнозинството от РБ е на тази позиция".

Естествено, че ще има предсрочни избори. Това го знае всеки в България, но за да се внесе сигурност, трябва да се каже кога са и нашето предложение е да не са скоро, защото парламентът има важни геостратегически задачи, които трябва да изпълни – модернизацията, превъоръжаването на армията, завършването на гръцкия конектор, завършването до точка необратимост на сондажите в Черно море. За тези неща, защото са национален интерес, ще дадем подкрепа без всякакви условия.

Ако искаме да излезем от кризата, трябва да се върнем към причината за нея, а тя е, че българската прокуратура по съветски модел подчини огромното мнозинство от  българските политически партии на своята воля, а тя няма право на политическа воля".

Неудържимото положение на този парламент прави предсрочните избори неизбежни, въпреки че бизнесът и повечето партии не ги искат, каза още Радан Кънев.