"Г-н Борисов и ГЕРБ направиха много ясен и много тежък политически избор - дали това правителство ще се занимава с реформи или не", заяви съпредседателят на парламентарната група на Реформаторския блок (РБ) и председател на ДСБ Радан Кънев, цитиран от БТА.

"Прецениха, че комфортът им от гледна точка на лобитата, които стоят зад съдебната власт, същите, които свалиха ГЕРБ през 2013 г., които им спретнаха "Костинброд", които избраха Пеевски и се заканваха с физическа разправа с ГЕРБ. Същите тези хора бяха предпочетени от г-н Борисов като партньори в сегашното им управление. То се оформя като управление на ГЕРБ, ДПС и АБВ", каза още Кънев пред журналисти в парламента.

По думите му важният въпрос е дали ДСБ ще бъде част от такова управление.

"Това е въпрос за бъдещето на България и дали настоящият парламент и настоящото правителство могат да движат нещата във вярната посока или ще продължат тенденцията да се движат в грешната посока, т.е. ще бъдат по-силен продължител на кабинета Орешарски, който беше много слабо правителство. Очертава се опасността да имаме по-силно правителство, което да води страната също в негативна посока. Това е голяма опасност", каза Кънев.

Депутатът заяви, че утре ръководството на ДСБ ще излезе с решение по отношение на участието си в управлението.

Той призова за търпение, защото е време за сериозни политически решения. По думите му преди общо решение на РБ трябва да има политическо решение на отделните партии в него.

"За съжаление от много време насам блокът се превърна в организация, в която си споделяме решенията на отделните партии, а не взимаме решения заедно", коментира той.

Попитан за това колко депутати от РБ са готови да минат в опозиция Кънев заяви, че не прави сметки, а се надява на обща солидна политическа позиция.

На въпрос дали ДСБ ще предложи нова кандидатура за министър на правосъдието Кънев заяви, че той лично няма да предложи. Попитан дали Меглена Кунева отговаря на неговите изисквания за правосъден министър Кънев каза: "Човекът за този пост беше Христо Иванов".

"Трудно ми е да си представя след всичко, което изтърпя Христо и от свои, и от чужди, след цялата помия, която се изля върху него, че ще се намери човек с подобна твърдост и смелост, който да застане там и да провежда реформаторска политика. Сериозно съм притеснен, че следващият правосъден министър няма да има смелостта да върви по стъпките му", коментира той.

"Видях много атаки срещу Христо и от ГЕРБ, и от РБ. Нещо, което дълбоко лично ме отврати", допълни той.

На въпрос за фалшивото писмо от името на ДБГ вчера и подозренията, че зад хакерската атака стои ДСБ Кънев заяви: "Няма хакери на ДСБ. Такива простотии се случват всеки ден. Доколкото разбрах, става дума за генериране на фалшив имейл, а не за хакерска атака".

Попитан дали има намерения да прави нова политическа формация Радан Кънев каза, че ако е искал да създава такава, да го е направил отдавна.