Рада Домусчиева: Търговията с опасни отпадъци е бизнес за милиони
В България не е забранено да се съхраняват различни отпадъци в населено място
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Рада Домусчиева

Случаят с опасните отпадъци край Панагюрище вече се квалифицира като криминален. РИОСВ сезира прокуратурата за престъпление по чл. 353.т. б. Това е тежко престъпление, защото с действията си човекът, който е обвинен в него, създава опасност за живота и здравето на други хора. Какво има в контейнерите не се знае. Това каза в предаването "Тази сутрин" репортерът на bTV Рада Домусчиева.

Търговията с такива отпадъци е бизнес за милиони, допълни тя.

"На единия от варелите имаше надпис Южна Африка. Дали той е пристигнал на наша територия като действащ химикал, който е в срок на годност или е пристигнал като отпадък е сериозна граница, защото го превръща в престъпление. Само миналия месец Интерпол при специализирана акция задържа 1,5 млн. тона такива отпадъци. В България също има специализирани служби, които се занимават с тази тема".

Законодателството не забранява в България да се съхраняват различни отпадъци в населено място, забранено е обаче за опасните отпадъци, допълни Рада Домусчиева.

След разследването на bTV за опасни отпадъци в Панагюрище – регионалната екоинспекция дава собственика им на прокурор. За bTV управителят на фирмата собственик обясни, че не вижда нищо нередно.

Огромно количество опасни отпадъци се съхраняват незаконно в ПанагюрищеНамират се на метри от жилищни сгради

Преди две седмици bTV първа ви показа как на площадката на военно предприятие и в склад в Панагюрище, на метри от къщите, се съхраняват незаконно опасни отпадъци, химикали, бои, строителни материали, варели с токсични и запалими отровни вещества. Съдове с химикали с изтекъл срок, някои от които със страна на произход от Южна Африка.

Срокът, в който собственикът им трябваше да ги изнесе от двата склада, изтече. Проверката на екоинспекторите обаче установи, че предписанията не са спазени и много от отпадъците са все още на същото място.

Освен написаните вече пет акта за до 106 000 лева, ще бъдат написани нови – за неизпълнение на старите.

В другия склад предписанията също не са изпълнени, макар че една трета от отпадъците са изнесени.

Еколозите, които специално запознахме с кадрите, са категорични, че става въпрос за опасни.

Те настояват санкциите, които в момента са максимум 50 хиляди лева, да бъдат увеличени до 20 пъти. 

В Нова Загора пък 22 000 души са принудени трета година да живеят в ужасната миризма от завода за биогаз на входа на града. Хората започнаха протести.

Това е най-модерният начин за производство на електроенергия, но за съжаление пречи на живота на хората с отвратителна миризма, която денонощно се разстила над целия град.

По тази тема министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви за bTV, че това е едно много модерно производство, което решава сериозен екологичен проблем, превръщайки много сериозен отпадък в енергия.

От друга страна обаче, той по никакъв начин не трябва да нарушава комфорта на хората, допълни министърът.

„По закон ние имаме определени вредни емисии, които следим във въздуха. В село Труд те непрекъснато са следени през последните години и не се надвишават. Там не попадат обаче миризмите.

Разбрах, че на 19-ти или на 20-ти Общинският съвет ще се събира да гледа този случай. Това е локален проблем, който трябва да бъде решен”, каза министърът.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре