Бизнесът е притеснен от заявката на премиера за оставка, ако Цецка Цачева не спечели на втори тур в неделя. На среща с министри от кабинета и със самата Цачева една от организациите на едрия капитал поиска гаранции, че няма да има извънредни избори.

Синдикатите също призоваха за стабилност.

Работодатели и синдикати не искат предсрочни избори в този момент, въпреки заявката на премиера, че ще хвърли оставка ако кандидатът на ГЕРБ не спечели. Този залог беше направен в нощта на първи тур. Според бизнеса предстоят много разплащания от бюджета и по европейски програми, а синдикатите обявиха, че не е времето за избори по три причини - конституционната криза, в която ще се изпадне, нуждата да се гласува бюджета, защото вътре има заложени увеличения на заплатите в някои бюджетни сектори.

Едрият капитал от секторите "Строителство", "Енергетика", "Минно дело" и "Горива" се срещна с кандидатската двойка и икономическите министри, за да поиска гаранции, че оставка няма да има независимо от резултата на изборите.

„Аз съм оптимист, бих желала така да разсъждавате и вие”, каза Цецка Цачева.

От КРИБ не конкретизираха как ще помогнат за стабилността, но поискаха консултации още в понеделник с участието и на останалите парламентарни партии.

„Както искането, така и даването на оставки граничи с национална безотговорност, подкрепата се мери по различен начин”, заяви Евгений Иванов.

Останалите работодателски организации обясниха, че са искали среща с тримата най-популярни кандидати още преди първи тур, но среща нямало. От Българската стопанска камара дори попитаха защо кандидати са се сетили между двата тура.

Асоциацията на индустриалния капитал пък напомни, че няма нищо общо между президентски и парламентарни избори, които са с различен цикъл. Така, вместо да се провеждат реформи, се правят популистки разходи.

„Ние винаги сме се изказвали против извънредни парламентарни избори. Не следва да има такава логика, няма полза нито за икономиката, нито за страната”, коментира Васил Велев.

Моментът да се върви към предсрочни избори не е добър от гледна точка на бюджета за 2017 г., категорични са от КТ „Подкрепа”.

„Предстии приемането на бюджет, може следващата година да се харчи една дванайста от бюджета, но това не е работа да ползваш бюджет от предходната и зимата не е време за политиканстване и занимаване с избори”, смята Димитър Манолов.

От КНСБ искат обещаните увеличения на възнагражденията да бъдат направени независимо от изхода на вота в неделя.

„Надяваме се, че договорките, които имахме, ще бъдат спазени и тези толкова нужни мерки за повишаване на възнагражденията ще бъдат направени независимо от изхода на вота в неделя”, казват от КНСБ.

От щаба на другия кандидат за президент се въздържат от коментар. Как ще се отрази изходът на изборите върху останалите сектори на държавното управление и бизнеса предстои да видим.