Парчето от Берлинската стена, което се намира в парка на Националния дворец на културата, е "реставрирано" по скандален начин от служители, които работят по обновяването на зелените площи около НДК.

Оригиналните графити бяха замазани със сива боя.

От Столичната община отговориха за bTV, че въпросните служители са решили на своя глава да боядисат паметника. Причината била, че графитите от Берлин им изглеждали грозни.

Сега се търсят извършителите на вандалския акт и заедно с това реставратори се възстановяват повредения паметник.

От германското посолство посочиха, че „биха предпочели този исторически монумент по възможност да бъде запазен в оригиналното му състояние и евентуални реставрационни дейности да бъдат ограничени до абсолютно необходимия минимум”.

Според тях оригиналните графити върху парчето от Берлинската стена могат да се разглеждат като историческо и културно наследство и благодариха на Столичната община, че се грижи за поддръжката и съхраняването на паметника.

От посолството казаха, че ако не може да се премахне новият слой боя, по-добре той да бъде изрисуван, защото "така ще наподобява оригинала".

Към 17 ч. парчето от Берлинската стена вече беше почистено и изглеждаше така:

Парчето от Берлинската стена пристигна в София през 2006 г. след официална молба на Столичната община до кметството в Берлин. Тогавашния кмет на германската столица Клаус Воверайт дори написа писмо на колегата си Бойко Борисов, за да го поздрави за идеята парче от стената да има и у нас.

На откриването Борисов коментира пред камерата на bTV: „Затова съм бил винаги против да се пипат паметниците на историята, защото младото поколение трябва да знае какво е било, и за да се пази да не стане същото.”