Тази година ще работим по-дълго, за да попълним с приходи държавния бюджет. Това показва изследване на Института за пазарна икономика.

През тази година ще са ни необходими малко над 126 дни, за да се изработят предвидените приходи. През изминалите две години сме работили с по няколко дни по-малко за държавата. 

Снимка: bTV

Като шофьор на такси Карамфил не е доволен от това, че 126 дни в годината отиват за попълване на приходите в държавната хазна. Казва, че срещу парите, които дава на държавата под формата на данъци, би искал да вижда по-добре поддържани пътища, за да не харчи пари и за налози, и за ремонти.

От продължителната работа за попълването на приходите в бюджета е недоволна и Румяна, която би искала плащането на здравни осигуровки да й гарантират безплатни изследвания:

„В повечето случаи дори да си взема направление пак се налага да доплащам”, казва Румяна Найденова.

Според анализаторите тази година ще работим по-дълго за държавата, защото данъчното бреме се увеличава:

„Има най-различни начини да се увеличи без да вдигаме основен данък като ДДС например, могат да се вдигнат осигурителни прагове, могат да се вдигнат винетки, могат да се вдигнат някои такси, някой нов данък може да се въведе като "данък уикенд"”, коментира анализаторът Петър Ганев.

Всеки българин ще внесе тази година около 4200 лева, за да се попълни държавния бюджет. Най-много за това работят хората от средна класа, които плащат съвестно данъци и осигуровки.

„При един такъв профил ние сме правили изчисления - около половината от това, което изкарваш ще отиде в държавата под формата на осигуровки, данъци, акцизни стоки от акцизното потребление”, каза Ганев.

Според икономистите през следващите години може да се окаже, че ще работим още по-дълго за държавата, ако продължи политиката по трупане на бюджетни дефицити.