Изказването, че руснаците притежават половината българско Черноморие и ще купят останалата част, е "хумористично". По този начин го определи самият му автор - новоизбраният руски депутат и телевизионен водещ Пьотр Толстой.

Той допълни в специално интервю пред bTV, че не е очаквал подобно отсъствие на чувство за хумор у българите.

“Аз не вложих зла умисъл и се учудвам защо нашите български приятели така лесно се превъзбудиха от тази новина. Според мен в това има частица русофобия”, каза депутатът.

„Според мен няма нищо лошо в това, че граждани на Русия купуват имоти в Италия, във Великобритания, включително и в България. В това няма нищо страшно. Колкото повече купуват - толкова по-добре. А те взеха тази фраза и ми приписаха, че съм казал, че искам да купя цяла България. Това, съгласете се, изобщо не е точно", заяви народният избраник от управляващата "Единна Русия" пред "Руски Дневник".

Толстой коментира, че „тези хора, които се опитват да използват извадени от контекста цитати, се занимават чисто и просто с "русофобски спекулации". „Убеден съм, че това няма да изплаши никого в братска България“, допълни той.

"За мен е удивително, че до такава степен е неадекватна оценката на това абсолютно хумористично изказване", добави депутатът пред друга медия - руската държавна телеграфна агенция ТАСС.

Български политици осъдиха думите на Толстой, произнесени в ефира на Българската национална телевизия (БНТ) в репортаж за изборите. Управляващи и опозиция го призоваха да се извини. Коментарът му: „Да се извиняваш за шега, дори за български политици, е малко прекалено“.

Вълнения в парламента

Втори ден продължават коментарите в парламента за скандалното изказване на руския депутат Пьотр Толстой. Политическите партии заклеймиха репликата му, че руснаци са купили половината Черноморие и скоро ще бъде купена цялата страна.

От ГЕРБ поискаха Толстой да се извини, а реформаторите – да се разследват руските инвестиции.

„Атака” пък подчертаха, че турските инвестиции в земя са три пъти повече от купените от руснаци недвижими имоти.

От левицата заявиха, че зависимата ни външна политика води до това отношение

 „ПГ на ГЕРБ настоява Толстой да се извини за поведението си. Възприемаме за недопустимо арогантното отношение на всеки, който злоупотребява с името и честта на българския народ”, заяви Цвета Карачнева от ГЕРБ.

Корнелия Нинова от БСП репликира управляващите: „Докато вие управлявате светът така ще се отнася към нас: пренебрежително и от това ще губи България и българският интерес”.

Цялото интервю с Пьотр Толстой гледайте в предаването "120 минути" в неделя по bTV.