Тук има една компания, която въпреки провежданите преговори, без да ни информира, е решила да подаде иск. Искрено се надявам, че президентът Путин не знае за това тяхно действие. Защото, ако знае, никак няма да му бъде приятна срещата на 9 ноември в България. Тогава трябва да подпишем за "Южен поток".

С тези прекалено смели думи премиерът Бойко Борисов коментира едномилиардните претенции към България заради отказа от строителството на „Белене” на руската компания „Атомстройекспор” в навечерието на визитата в София на Владимир Путин.

По-късно обаче говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че в графика на руския президент не е предвидено посещение в България.

"Контактите по дипломатически пътища ще продължат", каза Песков.

Преди Борисов да направи изказването си беше съобщено, че руският президент ще посети София по покана на Росен Плевнелиев, който определи иска на Русия като заплаха и опит България да бъде наказана заради желанието да бъдем енергийно независими. Българският държавен глава говори пред участниците във форума „Кариера в България - защо не?

„България иска да е добър партньор... и иска отношенията да бъдат оформени в договори,” подчерта Плевнелиев.

По думите на президента България има интерес от „Южен поток” - това трасе не диверсифицира доставките на газ, но диверсифицира маршрута. „Спомняте си, когато ни спряха кранчето през Украйна”, отбеляза Росен Плевнелиев.

Доколкото България и Русия имат интерес към „Южен поток”, не трябва да има изнудване, смята президентът.

Православие, приятелство...неприемливо, вероломно

Русия, като държава, и руският народ и България, са приятели от векове. Ние сме православни държави - историята ни е такава, коментира Бойко Борисов.

На пресконференция той обяви, че ще поиска обяснение от руския президент относно иска за 1 млрд. евро за АЕЦ „Белене”. Премиерът отхвърли възможността Русия да ни притиска така за проекта „Южен поток”, защото, по думите му, двете страни са уговорили всички детайли по споразумението за тръбопровода и няма какво да се иска повече от България.

Ние стриктно изпълваме всички ангажименти по договора за "Южен поток". По АЕЦ „Белене” продължаваме да водим преговори. Те прекрасно знаят, че седми реактор, този руски реактор, който е за "Белене", ще бъде направен там.

"Затова считам, че абсолютно вероломно - използвам тяхна терминология от време на войната - ни изненадаха с този иск. Мисля, че допуснаха грешка. Защо сгрешиха? Защото сега ние ще направим всичко възможно да обявим за нищожен договора по предишната централа", обясни премиерът.

„Затова аз се радвам много, че българският парламент ще проведе това разследване. Все пак - те трябва да се произнесат след три години по рамката на това споразумение. Разбирам, че им трябват експертизи, разбирам, че им трябва още време. Но след три години поне могат да се произнесат за това - правилно ли е проведен конкурсът. И тук вече тази руска фирма, заедно с тогавашните управници трябва да ни отговори”, добави Борисов.

Тук трябва да се отбележи, че преди ден ГЕРБ и Синята коалиция се обявиха за създаването на анкетна комисия в парламента, която да провери всички решения и стъпки по реализацията на проекта за изграждане на втора българска ядрена централа за последните 10 години. На тази идея очаквано се противопостави социалистическата партия.

Ние сме имали 80 процента изградена атомна централа. За нея се пуска търг, вследствие на което естествено идват само тези, които са изградили тези 80 процента. Прави се огромна далавера да зачеркнат тези 80 процента и да кажат – ама ще правим нови реактори. Затова трябват конкурси. Това е енергийната независимост. Да има конкурс да дойдат всички, които произвеждат реактори, да кандидатстват. От 80 процента готова централа, първо се договарят за 200 милиона евро да откупят тази готова централа. Впоследствие, обаче, решават, че всичко е за българска сметка. Естествено, българският народ е богат, той може да подпомага всички народи по света. Изведнъж ми искат 1 млрд. евро, добави Борисов.

Премиерът очаква прокуратурата, след 3 години разследване, да излезе със становище, до колко законни са договорите за строежа на Белене, подписани по времето на Тройната коалиция.

Държавната компания "Росатом" също даде да се разбере, че няма да отстъпи от претенцията си. "България да си плати оборудването, а ако иска да си го сложи в музей", коментира заместник-шефът на корпорацията Кирил Комаров.

  • Най-големият вредител в енергетиката е държавата, смята Богомил Манчев
  • Изваждаме файтоните и впрегатните волове, ако няма "Белене"
  • Руски зам.-енергиен министър пристигна заради "Белене" и "Южен поток"
  • България има седмица, за да предприеме стъпки за рестарт на "Белене"
  • Проектът "Белене" очаква новото правителство
  • БСП ще продължи да работи по проекта "Белене"
  • Социолози очакват невалиден референдум
  • Политиците отново в спор за точната цена на АЕЦ "Белене"
  • Заключение на АЯР: Проектът "Белене" е добър
  • Плевнелиев: Проектът за АЕЦ "Белене" може да се възобнови