Регионалният министър: Има тунели в критично състояние
За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години, коментира служебният премиер Огнян Герджиков, който инспектира тунела „Ечемишка” преди възстановяването на движението през него
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 10
    2
Ечемишка, проверка
Премиерът Огнян Герджиков и министър Спас Попниколов Снимка: Министерски съвет

Има тунели в критично състояние, заяви пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, който днес заедно с премиера Огнян Герджиков и членовете на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, инспектира тунела „Ечемишка” на АМ „Хемус”.

Движението през тунела беше възстановено около 15:30 ч. днес. Той беше затворен на 5 февруари, след като осветително тяло падна върху движеща се кола и уби жена.

Тунел
Осветителното тяло, което падна върху кола и уби жена в нея

Попниколов не уточни кои са опасните тунели, като съобщи че е възложил изготвянето на анализ на риска за съоръженията, който да му бъде представен до 15 февруари.

Заедно с анализа трябва да бъдат направени и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването на тунелите при ползване при нормални експлоатационни условия.

Уволнения и оставка след инцидента в тунел "Ечемишка" (ОБНОВЕНА)Премиерът Огнян Герджиков освободи шефа на Пътната агенция и директора на "Автомагистрали"

На въпрос каква е гаранцията, че докато стане ясно кои са опасните тунели и какви мерки ще се приемат за обезопасяването им, няма да се случи нов инцидент, министърът отвърна, че никой не може да каже каква е тя, но се надява на разбирането на ползващите съоръженията.

Освен през тунел „Ечемишка”, днес движението беше възстановено и по участъка от пътен възел „Витинска река” до пътен възел „Правец”.

В отговор на въпрос Попниколов каза, че по магистралите тунелите са ново строителство, така че би трябвало да не са в частта „критични”.

Ечемишка, проверка
Правителствната проверка на тунела Снимка: Министерски съвет
Най-малко 4 инцидента има в тунел „Ечемишка” през последните годиниПо една от катастрофите с паднали осветителни тела Пътната агенция е осъдена от две съдебни инстанции

За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години”, коментира служебният премиер Огнян Герджиков, след като инспектира тунела.

„Искам специално да благодаря на регионалния министър Спас Попниколов за това, че съумя да организира за изключително кратко време този ремонт – абсолютно необходим и задължителен, тъй като ако не беше направен за това кратко време, много дълго щеше Северна България да бъде практически затворена”, каза още Герджиков.

„Искам да благодаря на всички участвали в тези ремонтни дейности – всички строители, които работиха денонощно. Затова ще ги поканя в Министерски съвет, за да изразя личната си благодарност към тях”, посочи още служебният премиер.

Заради инцидента в "Ечемишка": Спешни проверки в цялата странаСлед направен оглед започват спешни ремонти на подлезите във Велико Търново

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че при тях са пристигнали всички технически документи на тунела. На тяхната база ще бъде направена експертиза.

Днес стана и ясно, че семейството на загиналата жена е решила да заведе дело срещу държавата. То ще използва обезщетението, което очаква да получи, за да помогне за лечението на болни деца. 

Вижте още във видеото:

Използвани са материали на bTV, БТА и БГНЕС
  • 10
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре