Има тунели в критично състояние, заяви пред журналисти служебният министър на регионалното развитие и благоустройството Спас Попниколов, който днес заедно с премиера Огнян Герджиков и членовете на Управителния съвет на Агенция „Пътна инфраструктура”, инспектира тунела „Ечемишка” на АМ „Хемус”.

Движението през тунела беше възстановено около 15:30 ч. днес. Той беше затворен на 5 февруари, след като осветително тяло падна върху движеща се кола и уби жена.

Осветителното тяло, което падна върху кола и уби жена в нея

Попниколов не уточни кои са опасните тунели, като съобщи че е възложил изготвянето на анализ на риска за съоръженията, който да му бъде представен до 15 февруари.

Заедно с анализа трябва да бъдат направени и предложения за краткосрочни и дългосрочни мерки за обезопасяването на тунелите при ползване при нормални експлоатационни условия.

На въпрос каква е гаранцията, че докато стане ясно кои са опасните тунели и какви мерки ще се приемат за обезопасяването им, няма да се случи нов инцидент, министърът отвърна, че никой не може да каже каква е тя, но се надява на разбирането на ползващите съоръженията.

Освен през тунел „Ечемишка”, днес движението беше възстановено и по участъка от пътен възел „Витинска река” до пътен възел „Правец”.

В отговор на въпрос Попниколов каза, че по магистралите тунелите са ново строителство, така че би трябвало да не са в частта „критични”.

Правителствната проверка на тунела
Снимка: Министерски съвет

За пет дни се свърши повече работа, отколкото за пет години”, коментира служебният премиер Огнян Герджиков, след като инспектира тунела.

„Искам специално да благодаря на регионалния министър Спас Попниколов за това, че съумя да организира за изключително кратко време този ремонт – абсолютно необходим и задължителен, тъй като ако не беше направен за това кратко време, много дълго щеше Северна България да бъде практически затворена”, каза още Герджиков.

„Искам да благодаря на всички участвали в тези ремонтни дейности – всички строители, които работиха денонощно. Затова ще ги поканя в Министерски съвет, за да изразя личната си благодарност към тях”, посочи още служебният премиер.

Междувременно от прокуратурата съобщиха, че при тях са пристигнали всички технически документи на тунела. На тяхната база ще бъде направена експертиза.

Днес стана и ясно, че семейството на загиналата жена е решила да заведе дело срещу държавата. То ще използва обезщетението, което очаква да получи, за да помогне за лечението на болни деца. 

Вижте още във видеото: