Крайният срок за завършването на магистрала „Тракия” е 15 юли. Това заяви пред „Дарик” регионалният министър Десислава Терзиева. Окончателната дата за откриването на магистралата ще стане ясна в понеделник-вторник. По думите на министъра забавянето е заради качественото полагане на асфалта, което е приключило вчера.

Окончателната дата на откриването обаче ще стане ясна в началото на следващата седмица, уточни министърът.

Досега срокът за пускането в експлоатация на "Тракия" беше сменян няколко пъти заради лошо време и финансови проблеми на фирмата-изпълнител.

„След откриването на цялата „Тракия”, до морето ще се стига за три часа,” припомни Терзиева.

Тя увери, че на церемонията ще бъдат поканени всички министри и министър-председатели, работили по проекта, защото „не е важно кой реже лентата”. „Винаги съм се чудила, когато някой каже „аз дадох парите”, „аз открих”, защото проектите започват при един министър, а се приключват при друг,” коментира Десислава Терзиева.

Тя потвърди очакването отсечката от магистрала „Струма” между Долна Диканя и Дупница да бъде пусната до 20 юли.

Строителството на магистрала „Марица” се бави заради финансови проблеми на изпълнителя, обясни още регионалният министър и обяви, че за този аутобан ще бъде изготвен екшън план.

Тя информира още, че специална комисия ще направи преглед на всички пътища, които още са в гаранционен период. „Основният проблем у нас е, че работим бързо и некачествено,” мотивира се тя.

„Няма да се бавим с нито един проект,” обеща обаче Десислава Терзиева.