Битката за връщането на тютюневия дим в заведенията започва отново. Нов законопроект може да влезе за гласуване до няколко седмици или да започне процедура за референдум.

Нова година в голяма варненска дискотека. На всички маси се пуши свободно. Десетки такива зрителски видеа получихме след празниците. И поръчахме допитване - "Пушеше ли се в заведението, в което бяхте?". Над 75% от анкетираните отговориха с "да".

"И по Нова година тази тотална забрана не можа да бъде спазена навсякъде", обясни Спас Панчев, депутат от Коалиция за България.

И така битката започва отново. За да бъде разгледан от Парламента отново един отхвърлен вече законопроект, трябва да минат 6 месеца. Тази малка спънка може да се избегне като в същия закон се направи козметична корекция - така проектът минава за нов и може да влезе за обсъждане на практика веднага. Промяна като например малките заведения до 70 квадрата да не може да са за пушачи.

"Да се даде възможност тези, които бяха изградили заведения с инсталации да функционират или тези, които имат възможност и желаят да го направят", коментира Панчев.

Новината ядоса непушачите. Според тях сега усилията трябва да се насочат към контрола и спазването на закона, а не към пореден опит за промяна.

"Дебатът за мен приключи. Не само за мен, а за цялото общество. Огромната част над 70% от българските граждани не искат да слушат подобен дебат, не искат да дискутират подобна тема, те подкрепят забраната", коментира другата страна на спора Йордан Дичев, "България без дим" .

Румен Станимиров е затворил едно от трите си заведения. Твърди, че спадът в оборотите при него след забраната е над 60%. Първият въпрос на клиентите му при резервациите за Нова година бил "Ще разрешите ли да пушим?".

"Около 70% от клиентите на заведенията са пушачи. По тая логика всяко заведение, ако иска да си направи зали за пушачи, ако иска да е забрани тотално пушенето, ако иска да разреши тотално пушенето", заяви Станимиров.

Другата идея е въпросът да бъде решен чрез референдум. Това обаче е доста скъп вариант и затова въпросът отново ще влезе в Парламента вероятно още преди лятото.