Пулмолог: Тютюнопушенето е по-вредно от мръсния въздух
Д-р Петър Чипев призова хората да не се паникьосват
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 12
    0
Д-р Петър Чипев
Снимка: bTV

Водещият рисков фактор за респираторни заболявания е тютюнопушенето – четири цигари на ден отговарят на 24 часа експозиция на средното замърсяване с фини прахови частици в Пекин, например, където е много по-високо от тук. Това каза пулмологът д-р Петър Чипев в предаването „Тази сутрин“ по bTV.

24 часа отопление на твърдо гориво отговаря на изминаване на 3500 км с дизелов автомобил, произведен след 2010 г. Направете сметка колко е вредно отоплението на твърдо гориво спрямо движението на автомобили“, добави той.

Д-р Петър Чипев
Снимка: bTV

Пулмологът призова хората да „не се паникьосват, когато говорим за мръсен въздух. Все пак София е замърсена, има превишаване в някои части на деня два-три пъти над нормата, но това не е Делхи, където е 12 пъти над нормата, а там живеят близо 20 млн. души. В рамките на последния месец в нашите кабинети идват хора със съвсем причудливи оплаквания, които приписват на мръсния въздух“.

Евгени Крусев: Вчера са продадени 18 – 20 хил. зелени билетаСпоред него не е имало недостиг

Д-р Чипев обясни, че по-вредни са фините прахови частици до 2,5 микрометра, които достигат долните дихателни пътища. Там нормата е до 25 микрограма на кубичен метър, а те „изглежда не се отразяват като статистика и не се отчитат“.

В среда с по-замърсен въздух една грипна епидемия, каквато има в момента, се развива по-лесно. Вирусите виреят по-трудно при чист въздух, отчете още той.

Вижте целия разговор във видеото:

  • 12
    0
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре