Случай на птичи грип е регистриран в Бургас. Носител на заразата е мъртъв къдроглав пеликан. Птицата е намерена преди пет дни в защитената местност "Пода" край Бургас заедно с мъртва чайка. След направените изследвания наличието на птичи грип (H5N1) е установено единствено при пеликана.

Това е първият регистриран птичи грип в България за годината. Според Агенцията по храните в града става въпрос за единичен случай.

„Нека да не всяваме психоза, имаме един единствен случай на къдроглав пеликан, това не е огнище, това се нарича на медицински език спорадично огнище", заяви д-р Георги Митев, директор на Областна дирекция по безопасност на храните.

„Вирусът, въпреки страшната си репутация, е много неустойчив към сапун, т.е. ако всеки се измие, дори да е пипал вируса, няма никакъв проблем, ако се измие със сапун, така че препоръчва се на хората 2-3 пъти повече да се мият със сапун. Термичната обработка също е достатъчна , за да бъде унищожен вирусът", обясни д-р Петър Янков от Българско дружество за защита на птиците.

Извършват се рутинни мерки, които включват уведомяване на населението, раздаване на информационни материали, забрана за преместване и транспортиране на птици, изпращане на яйца, търговия и други.

„Ние сме готови и сме предприели нужните действия. В трикилометровата обявена предпазна зона няма нито един наличен птицевъден обект. В района под наблюдение, който включва периметър от 10 километра, има два такива, които се намират под наблюдение, включително и физическо, от страна на служителите на Областните дирекции по безопасност на храните“, каза д-р Дамян Илиев - зам.-изпълнителен директор по здравеопазване на животните към Българска агенция по безопасност на храните.

В момента на района на Бургас има 150 хиляди водолюбиви птици, които са основните приносители на вируса. В селските дворове се забранява да се разхождат свободно кокошки, за да нямат досег с тях. Ловът в района също е забранен. Тази забрана ще обхване три ловни дружинки, които вече също са информирани за случая.

„Това е една тенденция, която тръгна в европейски мащаб - от Холандия, от северните държави, още в началото на декември, ако не ме лъже паметта, така че ние сме уведомявани постоянно за мерките, които трябва да се предприемат, какво се случва в другите държави, тоест искам да кажа, че не е инцидентно събитие в Европа”, добави зам.-земеделският министър Цветан Димитров.

От БАБХ са инструктирали директорите на областните структури в Бургас, Варна, Добрич и Силистра, които с повишено внимание трябва да следят епизоотичната обстановка. На тях също е възложено спазването на постоянен ветеринарномедицински контрол. Наложена е забрана за провеждане на изложби, пазари и други събирания в тези области.