„Да мислим положително, означава да можем да се свържем с тези ресурси вътре в нас, които ни помагат да проявим по най-добър начин себе си, да проявим своите добродетели и да създадем общество, което да е основано на добродетелите”. Това каза в предаването „Тази събота” bTV психологът Елица Великова.

Поводът за разговора беше философията на Луиз Хей, автор на световни бестселъри за силата на позитивното мислене, която почина на 30 август тази година на 90-годишна възраст.

„Позитивното мислене не е свързано единствено с това да се надъхваш или да се чувстваш извън зоната си на комфорт, това е нагласа, състояние, в което си. Не става въпрос да си представяш, че си нещо по-различно от това, което си, а по-скоро да можеш да проявяваш онова, което знаеш, че е здраво в теб. Това е нагласа за света”, допълни Великова.

Според нея най-популярните примери за позитивното мислене са свързани с плацебо ефекта. „Когато вярваме много силно в нещо, то може да ни помогне и дори да ни излекува”, обясни психологът.

„Цялата философия на Луиз Хей е основана на това да мислим позитивно, тоест да вярваме в своето изцеление, да знаем, че това, което сме си причинили, зависи от нашето мислене”, отбеляза Елица Великова.

„Ако ние мислим, че можем да се възстановим, в себе си активираме онези сили, които могат да ни помогнат да го направим. Не е задължително краят наистина да е положителен, но ни помага, тоест ние се свързваме с ресурси вътре в нас”, допълни тя.

По думите й да мислиш положително в трагична ситуация, означава да имаш надежда.

Когато обаче позитивното мислене се използва като инструмент за отрицание, не ни върши добра работа. Основано е на страха, че всъщност нямаш контрол над една ситуация и тогава се получава, което на популярен език наричаме „надъхване”. „Казваш си нещо, което знаеш вътрешно, че не е истина, и точно затова то не работи. Това е механизъм, който хората използват, за да се опитват да контролират своето съществуване. Страхът движи тях и техните действия”, обясни психологът.

„Мисълта не е просто ти да си казваш някакви неща и да се опитваш да им вярваш. Трябва да бъдеш нещото, което казваш, че си, да влезеш в тази енергия. Ако си казвам: „Аз съм прекрасна”, означава, че в този момент аз наистина се чувствам така”, посочи Елица Великова.

Според нея в България сме настроени да се предпазваме. „Някъде в нас е наранено доверието и ние се опитваме да се предпазим, като започнем да мислим, че ще се случи най-лошото”, допълни тя.

„Добре е да започнем да си мислим, че чашата е наполовина пълна, а не наполовина празна. Да започнем да се оглеждаме в малките положителни неща в ежедневието, които все пак са там и могат да ни подкрепят, да потърсим ресурси – нашите собствени силни страни и нещата, около нас – хора, ситуации, нашият домашен любимец, книги”, каза още Елица Великова.

Коя е Луиз Хей?

Животът й е изпълнен с драматични обрати. Съсед я изнасилва, когато е едва 5-годишна, а по-късно и вторият й баща започва да я малтретира. Луиз напуска дома си и училище на 15, след което забременява и дава детето за осиновяване на бездетно семейство. По-късно заминава за Ню Йорк, където започва работа като модел. Омъжва се за влиятелен английски бизнесмен, но 18 години по-късно той я изоставя. Луиз е съсипана. Това по думите й е повратна точка в нейния живот. 

Когато за пръв път чува идеята, че начина на мислене може да промени живота й, започва да отделя цялото си време и усилия, за да разбера как да го постигне. 

Поставят й диагноза рак на шийката на матката и Луйз си казва, че е време да приложи върху себе си това, което е съветвала другите. Отказва конвенционалното лечение и го заменя с пречистващ хранителен режим, алтернативни методи и, разбира се, положителните мисли и самовнушения. Шест месеца по-късно лекарите установяват спонтанна ремисия на болестта.  

През 1984 г. Луиз Хей издава книгата „Излекувай живота си”, където описва как вярата, мислите и убежденията ни, често са причина за редица болести и проблеми. 

Четири години по-късно представя книгата си в телевизионното шоу на Опра Уинфри, което автоматично изстрелва "Излекувай живота си" в списъка на бестселърите на „Ню Йорк таймс”. Книгите на Луиз Хей са преведени на над 25 езика и се продават в 35 страни по света.