Паднали тавани, студ, мизерия и дограма от 1949 г. – такива доскоро са били условията за пациентите в държавната психиатрична болница „Св. Иван Рилски” в Курило.

Сега тече вътрешен ремонт и на преден план излиза това, че сградите не са топлоизолирани, каза директорът Цветеслава Гълъбова.

Наскоро тя изпрати гневно писмо до президента Румен Радев с въпрос защо пари за ремонт на лечебното заведение няма, а за НСО се дават милиони. Поводът за гнева  й е бил неформален отговор от здравното министерство по повод депозирана от нея апликационна форма за топлоизолация на сградите, за която са нужни 315 000 лева. Отговорът от една служителка беше, че за психиатричните болници ще се търсят пари по „някакви” проекти, обясни Гълъбова.

„Не можем да стоплим тези хора през зимата, а се дават десетки хиляди левове за топлина, която излиза навън”, обясни тя.

„Искам да се подобрят тези условия най-малкото защото работата и лечението в мизерни условия води до деморализация. Важно е и за персонала да работи в добри условия”, категорична беше Гълъбова.

Според нея психиатрията никога не е била в приоритетите на здравеопазването.

В обществото остава усещането за несправедливо разпределение на публични средства, смята още тя.  

Гълъбова подчерта, че децата, възрастните, болните и всички с неравностойно положение трябва да станат приоритет.

„Средствата за охраната на политици ми се струват твърде много. Такова интензивно пазене, включително и на бивши политици, създава усещането, че нещо се случва в нашата държава. Нали трябва да работят „на ползу роду”, защо толкова много трябва да бъдат пазени? Работата на ползу роду не е свързана с рискове”, отбеляза още Цветеслава Гълъбова.