Днес е втората задължителна матура за зрелостниците. Тя е по предмет по избор. Първата беше на 21 май - по български език и литература.

За днешната 12-класниците могат да избират между математика, чужд език, философия, история и цивилизация, география и икономика, физика и астрономия, биология и здравно образование, химия и опазване на околната среда. Изпитът започва в 8 ч.

По свое желание зрелостниците могат да положат и допълнителни матури - отново по учебен предмет по избор. Датите са провеждането им са 27, 28 и 29 май. Очаква се на втория държавен зрелостен изпит да се явят 63960 зрелостници. А на изпита по желание - едва 524 ученици.

Минути след 7 часа сутринта, зрелостниците, които са избрали да се явят на матура по английски език се съберат в двора на 31 училище в София. След географията и биологията, английският се нарежда на трето място като предмет, по който има най-много желаещи да покажат знания.

„Избрах английския, защото ми се стори най-рентабилно да го направя, защото уча от дълги години английски”, каза един от младежите. Зрелостниците избират чуждия език, защото се чувстват най-уверени в знанията си, смятат, че могат да се реализират с него.

Два часа по-късно в двора на училището пристигат и седмокласниците. Всеки от тях трябва да покажe какво е научил по математика през изминалата година. „Вчера до към два и половина решавах задачи и после си почивах”, сподели преди изпита едно от децата. „Решавах до към 12 и после госпожите ни казаха да се отпуснем и да не се притесняваме”, добави други, а трето сподели, че е хапнало шоколад.

Децата трябваше да решат 20 задачи, а тези, които ще кандидатстват за профилирани училища допълнително още 4. Отговорите на всички изпити ще бъдат публикувани по-късно днес на страницата на министерството на образованието.

Днес е и изпитът по математика за национално външно оценяване за седмокласниците. Той започва в 10 часа. Всички седмокласници подлежат на външно оценяване, но изпитът е особено важен за тези, които кандидатстват в профилирани гимназии.