След като bTV първа ви разказа, че Националният кръвен център работи с намалено работно време, излиза наяве и друг проблем.

Одит на центъра показва, че е имало и недостиг на тестове за изследване на кръвта. Здравният министър обмисля дали да прати доклада в прокуратурата.

В центъра се съхраняват едни от най-важните кръвни тестове: за ХИВ, сифилис, Хепатит B и С. Само до преди дни складът на кръвния център е бил полупразен. Причината – забавена обществена поръчка.

Забавянето се отразило на всички регионални центрове в страната.

Бившият директор на кръвния център д-р Николай Андреев отказа коментар. Сред другите причини за намаленото работно време е липсата на персонал заради ниските заплати. Към момента има 48 свободни места.

Заплатите на работещите в националния център започват от 750 лв. за медицински сестри и лаборанти до 1200 лв. за лекари. Здравното министерство обещава да увеличи възнагражденията, за да задържи персонала.

Междувременно е разрешено даряването на кръв за пациент от дарител, намиращ се в населено място извън това, в което е приет нуждаещият се пациент. Това е възможно след заповед на здравния министър проф. Николай Петров от края на миналата седмица, изпратена до националния център по трансфузионна хематология, както и регионалните му структури.

И въпреки, че Националният кръвен център не работи в почивните дни, статистиката показва увеличение на броя кръводарители. С 48 души повече са дарили кръв, спрямо същия период на миналата година.

За кръводарителите е важно да могат да дарят във всеки един момент. От министерството успокояват, че поръчката за тестове е сключена и вече се доставят медикаментите по центровете.