Проверяват още български птицеферми за фипронил
Страната ни може да е изнесла заразени яйца
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Яйца, фипронил
Снимка: Reuters

До дни ще е ясно дали има още български яйца с фипронил. От Агенцията по безопасност на храните съобщиха, че текат проверки и в други птицеферми, освен трите затворени вчера.

България е подала информация към Европейската система за бързи предупреждения за проблемни храни и фуражи, тъй като от една от затворените ферми са изнасяни яйца зад граница.

Откриха опасния фипронил и в български яйцаИзбягвайте консумацията на три конкретни партиди

За засечени яйца от съмнителните партиди алармираха зрители на bTV от различни градове  - не само от София и областта, както беше съобщено първоначално.

Междувременно някои от хранителни вериги обявиха, че изтеглят всички яйца на консорциума "Агробизнес", не само от посочените партиди.

БАБХ за яйцата с фипронил: Няма място за паникаОпасната концентрация е над 0,72 мг/кг; при установените у нас яйца е 0,027 мг/кг

От агенцията по храните са категорични че фипронилът не е в опасни количества. Проверява се как препаратът е попаднал в яйцата. Той се ползва основно за обезпаразитяване на животните, но е забранен. „Този препарат доста дълго се отделя. Т.е. днес ако пръскате, вдругиден и след един месец отново ще има”, посочи зам.-директорът на БАБХ Тодорка Янковска.

Работниците, които от години работят във фермите в Поликраище, недоумяват как веществото е попаднало в яйцата.

Прокуратурата в Горна Оряховица се е самосезирала по случая с фипронила. Започва проверка дали производителят на яйцата е извършил престъпление от общ характер, за което законът предвижда затвор до 5 години.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре