Гражданите в Пловдив успяха да спрат разрушаването на историческа сграда – бившата тютюнева фабрика. Прокуратурата проверява дали разрешението за събарянето е издадено след подаден фалшив документ.

Работата по разрушаването на бившия тютюнев склад в Пловдив е напълно спряна. Сега на ход е обезопасяване на опасната сграда. От рано сутринта работници поставят метални съоръжения около рушащата се сграда, тъй като има опасност да паднат отломки и да наранят някого.

Големият въпрос, който трябва да реши прокуратурата е дали собствениците на сградата не са извадили фалшив документ и с него са разрушили тази емблематична за Пловдив сграда.

Собствениците на сградата са предоставили в общината удостоверение от Националния институт за недвижимо културно наследство, че сградата не е паметник на културата и така са се сдобили с разрешително за бутане.

В оригиналния документ от архива на института обаче пише коренно различно, а именно, че сградата е част от групов паметник.

„Нямам право да се съмнявам в документите, които той ми предоставя, аз лично не бих могъл да го проверявам и да се съмнявам в него в минал момент, но към настоящия момент се оказва, че има някакво разминаване в текста”, заяви Румен Русев, главен архитект на община Пловдив.

От Камарата на архитектите в града поискаха сградата да бъде възстановена в оригиналния си вид. А гражданите заподозряха община Пловдив в съучастие в бутането на сградата.

Собствениците продължават да са неоткриваеми дори за общината, която да им връчи заповедта за спиране на разрушаването. Гражданите подозират, че същата фирма е опитала да строи на мястото на друга емблематична сграда в Пловдив.

„Това са едни и същи хора, които рушат града ни или искат да го разрушат, и аз се питам не е ли възможно тези списъци от фирми да бъдат проследявани”, коментира Веселина Сариева от гражданска инициатива "Да спасим тютюневия град”.

Прокуратурата в града ще проверява дали разрешението за бутане е издадено въз основа на фалшифициран документ от собствениците.

Собствениците са неоткриваеми на този етап, както за служителите от общината, така и за представителя на Министерство на културата, който трябва да им връчи заповедта за спиране на събарянето на сградата.