Протест в защита на пожарната в монтанската община Брусарци се проведе днес. Запазването й зависи от Народното събрание, а яснота ще има до месец, обяви вътрешният министър след среща с неводолните.

Аргумент за закриването на службата бил ненатовареността й и изпълнение на изискването във всеки екип да са по трима огнеборци.

Снимка: МВР

Хората обаче са притеснени, че така ще разчитат само на огнеборци от по-далечни селища, което според тях фатално ще увеличи времето за реакция.

"Момчетата познават района до последния камък, до последната къща и си знаят работата. Винаги сме разчитали на тях, ако нещо се случи, че можем да се обадим и веднага да дойдат на място. И просто да закрият пожарен участък така и да разчитаме на помощ от Лом или от Монтана, няма как!", коментира Петрана Велкова.

Снимка: МВР

"Ние сме внесли едно предложение в Народното събрание – пак тези професионалисти, които сега всички критикуваме защото предлагат да се закрива Брусарци, са написали вътре: ако населеното място е под 5000 души, моля ви се, уважаеми депутати, моля ви се там пожарните да останат с по двама!", заяви вътрешният министър Валентин Радев.

Снимка: МВР

Той заедно с директора на ГД "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов се срещнаха днес с кмета на общината Наташа Михайлова, областния управител на Монтана Росен Белчев и обществеността.

Пред общината в Брусарци министър Радев бе посрещнат от стотина души, които поискаха противопожарната служба в града да остане.

Те заявиха, че община Брусарци е с голяма територия, обхваща много плодородни земи, на които се отглежда богата реколта и през горещините в летните месеци често пламват пожари. Според тях ще е трудно ниви и градини да се опазят от пожари без наблизо да има пожарна.

Снимка: МВР

След като изслуша местните хора и ръководството на общината Валентин Радев заяви, че според него в Брусарци е допусната грешка, че не е обяснено на хората какво точно се прави и защо се прави.

Министърът съобщи, че според експертите в прожарогасенето една пожарна смяна е ефективна, ако включва най-малко трима пожарникари.

Снимка: МВР

В участъка в Брусарци работят общо 11 пожарникари и дежурят по двама на смяна. Заради това ръководството на МВР е направило преглед на пожарите в отделните противопожарни участъци и е установило, че в 12 от тях те са малко на брой и хората дежурят по двама.

Снимка: МВР

Заради това е решено тези участъци да бъдат преструктурирани като пожарникарите бъдат преместени на работа в по-големите участъци, без никой да бъде уволнен.

След като разбрали за недоволството на хората в някои малки общини като Брусарци, от ръководството на МВР са решили някои от тези 12 участъци да бъдат оставени да съществуват, независимо, че в тях дежурят по-малко от трима пожарникари на смяна.

Такова е и предложението на МВР, което предстои да бъде разгледано в Народното събрание.

"Ще се съобразим с решението на парламента, каквото и да бъде то", обяви министър Валентин Радев.