В Окръжния съд в Пазарджик започна поредното заседание по делото срещу 14 подсъдими за разпространение на идеите на терористичната организация "Ислямска държава". Срещу тях има и обвинения за насаждане на омраза на религиозна основа и пропагандиране на война.

Днес се очаква да бъдат разпитани двама от общо шестима свидетели със защитена самоличност по това дело. На предишното заседание съдът разпита един от защитените свидетели.

Преди началото на заседанието пред сградата на съда в Пазарджик се събраха около 30 представители на патриотични организации. Заедно с тях беше и евродепутатът Ангел Джамбазки.

По думите му исканията на патриотите са в България да не бъде допускана радикалната форма на салафитския ислям. Според участниците в демонстрацията, които носеха български трибагреници и плакати с надписи "Спри ислямизацията!", целта им е да се обърне внимание на гражданите, че има хора, които разпространяват идеи, неприсъщи за европейските ценности.

Снимка: Райна Зайкова

По това дело Ахмед Муса е осъден на 2 години затвор, а имамите имат различни условни присъди и глоби. През юли Върховния касационен съд отмени присъдите и върна делото за ново разглеждане от апелативните пловдивски магистрати.

На последното заседание защитата предяви искания за нова експертиза, която този път да бъде направена от ислямски теолог. Нужда от подобна експертиза личи и от решението на ВКС, в което антидемократичността на салафизма е поставена под съмнение в мотивите на съда.

Адвокатът Васил Василев, който представлява половината от обвиняемите, но не и Ахмед Муса, поиска и разпит от компетентни лица или във видеовръзка на поданици на Саудитска Арабия – членове на кралското семейство. Същото искане беше предявено и на първото разглеждане на делото, но то не бе удовлетворено.

Адвокат на Ахмед Муса е Ина Лулчева. Адвокат Васил Василев заяви, че Муса е "пришит" към делото, в което обвиняеми са официално регистрирани имами, чиято дейност се контролира от Главно мюфтийство. Единствено Ахмед Муса няма теологично образование и е проповядвал в частна джамия в ромската махала на Пазарджик.