Надзиратели и служители на Централния софийски затвор се събраха на „Събрание на открито” – своеобразен протест, по време на обедната си почивка в Централен софийски затвор днес.  Те недоволстват срещу предвидените съкращения на 38 човека от институцията.

Пред bTV служителка на Централен софийски затвор коментира, че институцията вече работи в намален състав и допълнителни съкращения биха били пагубни за системата.

Очаква се предвидените съкращенията да обхванат отдел „Труд и работна заплата” (ТРЗ), също както и някои от екипите на оръжейниците и снабдителите.  Надзирателите и сега не достигат – 30 човека пазят 1000 затворници.

Заради съкращенията в Централен софийски затвор ще останат без медицински център и зъболекар. По думите на охранители това е опасно за системата, защото по този начин затворниците ще трябва да се водят в лечебни заведения извън затвора.

„Планът за съкращения е те да текат по линия на административните дейности, но да не се засягат надзирателите и социалните работници”, пояснява Андрей Янкулов зам.-министър на правосъдието.

От министерството заявиха, че ще съкратят над 450 души от системата. Мотивите за това решение са изцяло финансови –  бюджетът за 2015 г. предвижда десет процентно съкращение на персонала. Хората, които ще останат, твърдят, че след реформата ще се наложи да работят двойно повече и при по-висок риск за живота и сигурността си.

От синдиката на надзирателите заявиха, че не са против реформата, а против начина, по който е направена. Те настояват за специална комисия от правосъдното министерство, която да прецени от кои длъжности има нужда и от кои – не.

В противен случай надзирателите заплашват с национален протест.