Забрана на дискриминацията и по отношение на промяна на пола предвиждат промени в Закона за дискриминация, приети на първо четене в четвъртък от парламента.

Депутатите допълниха разпоредбата, която забранява всяка пряка и непряка дискриминация по различни признаци и добавиха, че признакът "пол" включва и случаите на промяна на пола, предаде БТА.

Парламентът записа още, че в производство за защита от дискриминация, след като засегнатата страна установи факти, въз основа на които може да се направи предположение, че има дискриминация, ответната страна трябва да докаже, че принципът на равно третиране не е нарушен.

В досегашния текст ищецът е поставен в по-неблагоприятно положение - трябва да докаже дискриминацията, а в предлаганата нова редакция - ответната страна трябва да докаже, че принципът на равно третиране не е нарушен, отбелязва в становището си парламентарната комисия по правата на човека.

В мотивите си вносителят - МС посочва, че проектът е разработен в изпълнение на поети ангажименти на България във връзка с постъпило запитване за транспонирането на европейска директива.