Пада монополът на Българския Червен кръст при обучението на спасители за плажовете, научи bTV. Промяната е заложена в проекта за изменение на Наредбата за водно спасяване, който е пред финализиране.

Основната промяна в наредбата, писана в края на миналия век, са насоките от три министерства – на туризма, образованието и здравеопазването, кой и как да обучава спасители. Тя обаче тепърва трябва да бъде приета от Министерския съвет. 

От Червения кръст са категорични, че с обучението по водно спасяване не може да се прави компромис.

„Ако се даде възможност и на други фирми да провеждат обученията, съм абсолютно убедена, че ще има съществени пропуски“, каза директорът на БЧК – Бургас Виолета Радева.

„Цената на курсовете на водните спасители минава 300 лева. Не знам кое формулира тази сума, тъй като БЧК е неправителствена организация“, коментира Николай Иванов, управител на фирма за водни спасители.

Иванов е убеден, че ако има конкуренция, и интересът ще е по-голям. Той предлага концесионерите да поемат обучението срещу наемане на работа. Червеният кръст пък може да контролира процеса, като участва в изпитната комисия. 

Снимка: bTV

Същевременно броят на плажовете, отдавани под наем или на концесия, расте, а кандидатите за спасители са все по-малко.

„Разпръснал съм обяви в цялата страна, намерил съм си досега петима души от изискваните 13“, казва концесионерът на плаж Крайморие Николай Димитров.

Две трети от завършилите първия курс за спасители тази година в Бургас ще работят на басейн. Едва 12 са новите спасители за плаж. Месец преди откриването на сезона голяма част от новите плажове още нямат осигурени кадри.

От Областната управа в Бургас предлагат да се промени и Закона за обществените поръчки, за да могат пряко да договарят спасители. Практиката показва, че при сегашните условия успяват да наемат водни гардове едва в средата на лятото.

Вижте повече видеото: