Промените за пенсионните вноски в частните фондове, които Парламентът прие в края на 2014 г., отиват на поправителен. Следващата седмица Реформаторският блок ще внесе новите идеи.

Промените, които бяха предложени в последния момент и набързо приети от парламента, ще бъдат поправени преди да са заработили. Поправките на Реформаторите предвиждат в НОИ да се създаде специален фонд. В него на лична сметка да се трупат вноските за втора пенсия, в случай, че за нея човек е избрал Осигурителния институт пред частен фонд, като НОИ инвестира, т.е. управлява тези пари, както го правят частните фондове.

Светослава е ученичка в 12 клас. Тепърва й предстои да работи. За разлика от връстниците си, се интересува как и къде се разпределя вноската за пенсия. Миналия месец Светослава участва в състезание по финанси и счетоводство, в което част от въпросите са за модела на пенсионно осигуряване у нас. Изкарва 6-ца, а това автоматично й отрежда място в университет. Преди да започне работа, ще проучи още по-добре пенсионната система.


Реформаторите предлагат хората като Светослава да могат в срок от 1 година от първия им работен ден да изберат дали вноската им за втора пенсия да отива в частен фонд или в НОИ. Ако не изберат, да бъде избран служебно, като за целта в НОИ се създаде фонд, в който на лични сметки се трупат вноските за втора пенсия.

Според предложението тези, които вече работят, също ще могат да избират между НОИ и частен фонд. Ако решат да прехвърлят вноската си за втора пенсия в НОИ, тя ще се трупа на лична сметка в специално създадения фонд. Парите в него ще могат да се управляват като се инвестират.

Поправките ще бъдат обсъдени от групата на реформаторите следващата седмица. След това ще бъдат внесени за гласуване. И докато властта умува какво да прави, частните пенсионни фондове обмислят да започнат мащабна информационна кампания, най-вече сред младите хора. Предстои да изработят видеоклипове, брошури, презентации в свободно избираемите предмети в училище.

Плановете включват и разпространение на информация за тези които вече работят, но не се интересуват това къде отива вноската им за пенсия.