Столична община въвежда временна организация на движението на площад „Св. Александър Невски“ във връзка с честванията за Възкресение Христово. От 8 часа на 4 май до приключване на мероприятието на 5 май се забранява престоят, паркирането и влизането на пътни превозни средства на площад „Св. Александър Невски“ и прилежащите му улици.

Наместник-председателят на Светия синод Врачанският митрополит Григорий ще оглави архиерейската света литургия за Възкресение Христово - Пасха. Тя ще бъде отслужена в патриаршеската катедрала от 23:30 на Велика събота.

На 5 май, Великден, от 11 часа ще бъде отслужена вечерня в първия ден на Възкресение Христово - Пасха, в митрополитския катедрален храм „Св. Неделя“ в София.

А днес е Разпети петък - денят на великите страдания на Исус. Наричан е Велики петък. Пилат заявява и пред тълпата, че Христос не е виновен и нарежда на войниците си да го малтретират, за да предизвика съжаление сред хората с вида си.

Показва го 2 пъти пред народа и предлага да го пусне според обичая. Тълпата обаче отказва и с викове „Разпни го!“ иска смъртта му.

Традицията повелява да се въздържаме от тежка работа, опитваме се да не правим нищо в домовете и градината си.

Денят се възприема като време за размисъл.

На този ден се посещава църква и се минава под масата с плащаницата. В Западна България се украсяват боядисаните яйца.