Ако в една държава министър не приема за нормално да спази закона, то този министър не живее в правова държава. Това се казва в становище на Управителния съвет на Асоциацията на прокурорите в България, изпратено до министъра на финансите Владислав Горанов и цитирано от БГНЕС.

"Министър Горанов, на 26.02.2015 г. пред Висшия съдебен съвет на Република България заявихте: "Не мога да приема за нормално просто да има увеличения на заплатите, защото това го изисква законът". Асоциацията на прокурорите в България не може нито да приеме, нито толерира подобно отношение към законността. Ако в една държава министър не приема за нормално да спази закона, то този министър не живее в правова държава", се подчертава в становището.

Асоциацията на прокурорите припомня, че разпоредбата, която министър Горанов не приема за нормално да спази, е предвидена в закона гаранция за независимостта на съдебната от изпълнителната власт.

Обвинителите посочват, че спазването на законите не е достатъчно, за да се нарече една държава правова.

„А това значи да зачитат разделението на властите и баланса между тях, защото само такова разпределение, както е казал Монтескьо, е "благоприятно за свободата на отделния човек", дори когато не е "благоприятно за свободата на държавния организъм", подчертават прокурорите.